На прага на есента всеки търси начини, с които да подсили своя организъм и така да има по-силен имунитет. По време на четвъртата вълна на COVID-19, инфекционистите ни препоръчват да не спазваме строги диети, с които лишаваме тялото от жизненоважни микроелементи.

Точно обратното – да се храним по определен начин, за да си набавим онова, което ни е необходимо.
 
Ваксинацията е най-добрият начин, с който да се предпазите от коронавирус и неговите усложнения. Но поради здравословни и други причини, не всеки може да направи това. Ето защо учени препоръчват хората, които все още не са си поставили ваксина, да преминат на растителен режим.

Според скорошно проучване, данните от което са публикувани в BMJ, той и така наречената пескатарианска диета, намаляват риска от протичане на най-тежките симптоми на заболяването.
 
Изследването обхваща група здравни работници на първа линия от държавите Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ. Те участват в онлайн анкета от 17 до 25 юли 2020 г., в която има въпроси, свързани с демографските характеристики, COVID-19, както и хранителните им предпочитания.
 
„В сравнение с участниците, които съобщават, че следват диети на растителна основа, тези, които съобщават, че следват нисковъглехидратни, високо протеинови диети, са с по-голям шанс за умерен до тежък COVID-19“. Това коментира д-р Хюнджу Ким, асистент в частния изследователски университет „Джонс Хопкинс“, който е един от авторите на проучването.