95% от приетите в болница са неваксинирани. Това заяви пред БНТ вирусолога проф. Радка Аргирова, като поясни, че това са нейни наблюдения от работата й. Засега 4-тата вълна е умерена, към 10 октоври ще се надигне и след това ще започне да спада, прогнозира специалистът.

 „Това е пандемията на неваксинираните. Сега, тези които се разболяват, са хора, които не са ваксинирани”, обясни проф. Аргирова. Според нея ако процента на ваксинираните беше по голям, по-малко щяха да са хората, които карат п- тежко заболяването.

Според нея по-силен е имунитетът на преболедувалия. Тя подкрепя решението , че в момента нямаме нужда от поставянето на 3 доза ваксина срещу COVID-19.

По отношение на това дали и тази зима ще ни подмине грип, а проф. Аргирова заяви, че не може да се прогнозира това. Тя обаче съветва хората да се ваксинират срещу грип през октомври.

Все още у нас  няма вариант на коронавирус  Мю и Ламбда у нас, обясни проф. Аргирова и посочи, че индйският вариант е е доминиращ.

Проф. Аргирова обясни, че  в хода на на жизненото развитие на вируса той по такъв начин се размножава, че е възможно да се получат мутанти. Големият проблем е кои мутанти ще оцелеят и ще продължат да заразяват. Това са тези мутанти, които се следят с тревога от учените. По думите и вече британският вариант почва да отпада от списъка на тези, варианти, които  учените следят с притеснение.


„Мутациите ще продължават, само да не стигнем до там да е създаде вируса такъв мутант, който да не се влияе от ваксини. Това ще бъде нов щам и ще трябва да се направят нови ваксини. Тогава ще почнем всичко от начало”, заяви проф. Аргирова.

Тя обясни, че ваксините са ефективните срещу новите варианти и уточни, че имунизираните заболяват рядко с леки признаци, които преминават много бързо. „Ваксината не предпазва от заразяване , а от тежко заболяване. Това е важно да знаят хората”, каза вирусологът.