Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, заяви, че в бъдеще може да се появи ваксинорезистентен щам на коронавирусна инфекция.

Специалистът отбеляза, че при достигане на определен процент ваксинирани, инфекцията ще изчезне. В света обаче ще има хора без ваксинации, които ще позволят на коронавируса да се възпроизведе. Фочи подчерта, че ако се остави вирусът да се размножава непрекъснато, той ще мутира, уточнява Glasnews.bg.

"Какво ще стане, ако в продължение на месеци и месеци позволявате на вируса да се размножава: хипотетично, не е гарантирано, но хипотетично е възможно да получим вариант, който да избяга от защитата (която дават) ваксините, каза експертът в интервю за вестник USA Today.

По-рано представителят на Световната здравна организация (СЗО) Мелита Вуйнович заяви, че само ваксинацията ще помогне да се избегнат по-нататъшни мутации на коронавируса. Вуйнович каза, че мутациите възникват при всяко предаване на коронавирус, а СЗО следи промените в инфекцията. Сега организацията следи дали ламбда щамът „изтласква“ делтата. Тя отбеляза, че делта щамът вече е изместил алфа.