Руски учени описаха случая на пациентка с отслабена имунна система, в чието тяло коронавирусът е развил 18 нови мутации, съобщават световни медии, позовавайки се на медицински доклад на учени от Института за наука и технологии „Сколково“ (Сколтех) в сътрудничество с изследователи от Института за проблеми при предаването на информация „А.А. Харкевич“ към Руската академия на науките, от Първия държавен медицински университет. "И.П. Павлов".

Става дума за 47-годишна жена с лимфом, която се е заразила с COVID-19 през април 2020 г., докато се подлага на химиотерапия. След това нейните тестове за коронавирус показаха положителни резултати до септември.

Пациентката е диагностицирана с неходжкинов дифузен В-клетъчен лимфом (злокачествена неоплазма) в стадий IV. Тя се заразява с коронавирус в отделението, докато се подлага на химиотерапия. 

Мутациите на новия вариант съвпадат с тези, наблюдавани по-рано при други пациенти с отслабен имунитет, и с тези, възникващи при "британския" вариант на коронавируса.

Това поясни Константин Крутовски, професор в Катедрата по геномика и биоинформатика на Сибирския федерален университет, професор в университета в Гьотинген.

Освен това две от 18-те мутации съвпадат с тези, открити у заразените норки от фермите в Дания, се казва в доклада.