Здравната осигуровка няма да бъде увеличена и нейният размер остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектът на бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година, който ще бъде разгледан днес от Надзорния съвет на обществения фонд.

Във финансовата рамка са заложени с 910 милиона лева повече средства за разходи. Планирани са повече приходи от здравни осигуровки спрямо миналата година, съобщава БНР.

Над 3 милиарда и 300 милиона лева за болнична медицинска помощ са заложени в проекта за бюджет на Здравната каса за тази година, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента, за да влезе в сила. Тези пари са с над 582 милиона лева повече спрямо предходната година. Планирано е събирането на около 527 милиона лева повече от здравни вноски.

Общите разходи на Здравната каса за тази година са изчислени на стойност над 7 милиарда лева. Повече средства за лечение ще бъдат насочени към личните лекари, специализираната извънболнична помощ, зъболекарите.

Почти 2 милиона лева повече са предвидени за медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Предвидените средства за лекарства са в размер на около 1 милиард и 600 милиона лева. Чрез проекта на закона за бюджета на Здравната каса се предлагат промени и в други закони. Една от тях предвижда фармацевтите също да сключват рамков договор с фонда, както правят лекарите и зъболекарите чрез съсловните им организации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук