Ваксината срещу коронавирус трябва да бъде въпрос на личен избор. Важно е обаче всеки човек да има достъп до ваксината и да е информиран. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя беше гост в "Социална мрежа" по Канал 3.
 

Тя припомни, че целта на СЗО е до края на 2021 достъп до ваксина да имат уязвимите групи от населението, а създаването на ваксина досега е отнемало дори 10-15 години. За първи път са разработени толкова много ваксина за толкова кратък период. 
 
Проф. Александрова подчерта, че науката е направила голяма крачка напред по отношение на технологиите за създаване на ваксина. Сега има поне шест способа за създаване, а  зад всяка една ваксина стоят изключително сериозни специалисти.

Тя напомни, че първото условие за всяка ваксина е тя да е безопасна, но няма вариант тя да е без странични ефектки за 100% от населението. 

Според проф. Александрова оксфордската ваксина има като странични ефекти само главоболие и температура, което е напълно приемливо. 
 
Няма как да знаем как точно ще предпази хората ваксината срещу коронавирус. Той е по-стабилен от грипния вирус. Това се дължи на факта, че коронавирусът си носи сам ензим, който може да поправи грешките в РНК молекулата. 
 
Вирусологът разясни и работата на тестовете. PCR тестът търси специфични участъци в генома на вируса и дава максимално точна информация, за да не даде грешка. Винаги се прави и контролно тестване. 
 
Тя напомни, че има поне два лекарствени препарата, помагащи при конкретни ситуации. Идеята е да се създадат панкоронавирусни агенти, които да са ефективни и за евентуален следващ коронавирус.
 
"Трябва да се научим да живеем пълноценно, въпреки вирусите. Ние живеем с милиони вируси. Няма как да живеем в стерилно пространство и не бива да живеем така. Не трябва да се прекалява. Моментните инструкции за дистанция и дезинфекция са достатъчни", каза още Радостина Александрова.