Понякога стесняването на кръвоносните съдове служи за намаляване на загубата на топлина от тялото, нормализиране на кръвното налягане, доставка на кислород и хранителни вещества до определени органи и предотвратяване на загуба на кръв или течност. 

В същото време храната, която ядем, може да свие кръвоносните ни съдове, а това може да доведе до високо кръвно налягане и главоболие.

Ето кои са тези храни, които свиват кръвоносните съдове, пише турският вестник Sabah.

Консумирайте мляко преди лягане

Корен от сладник

Сладникът (сладък корен, женско биле) е популярната средиземноморска билка. Някои хора предпочитат да го използват за лечение на здравословни проблеми като кашлица, киселини, болки в гърлото.

Коренът от сладник съдържа глициризинова киселина, съединение, което улавя натрия в тялото. Въпреки че тази билка лекува много заболявания, ежедневната й консумация в продължение на няколко седмици може да доведе до развитие на хипертония.

4 есенни зеленчука с повече витамин С от портокалите

Кофеин

Замисляли ли сте се защо чай или кафе понякога облекчават главоболието? По време на пристъпите на мигрена кръвоносните съдове се разширяват и пълнят с кръв, което провокира реакция на болка. Кофеиновата напитка свива кръвоносните съдове, елиминира излишната кръв и облекчава болката.

Продукти, съдържащи трансмазнини

Мазнините в сладкишите, кифличките, пуканките в микровълновата печка, маргарина, бисквитките и бонбони повишават лошия холестерол и запушват артериите. Мазните меса също могат да повишат нивата на холестерола.

Храни с високо съдържание на сол

Изследванията показват, че натрият повишава кръвното налягане. Когато приемате много натрий, тялото ви задържа вода, което увеличава обема на кръвта. В резултат на това кръвното налягане се повишава.

Прилагайки натиск върху стените на артериите, той може да увреди кръвоносните съдове. Лесен начин за намаляване на солта е намаляването на преработените храни. Но ако не можете да избегнете тези храни, можете да изберете храни, които съдържат по-малко натрий.