Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви за първи път от началото на пандемията, че човечеството всяка година ще трябва да се ваксинира срещу COVID-19 и че през 2021 г. ще е необходима трета доза. Тя направи това изказване по време на интервю за радио Onda Cero.

"Ще се ваксинираме всяка година. Освен това изглежда, че ще трябва да поставим още една доза тази година", коментира министърът. Тя не уточни обаче кога трябва да се постави третата инжекция.

От Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обясниха този месец юли, че прилагането на трета ваксина все още е в проучвателен процес.

"Твърде рано е да се реши дали ще бъде необходима подсилваща доза. Няма достатъчно данни от кампании за ваксинация и изследвания, за да знаем колко дълго защитата срещу Covid-19 ще продължи след две дози", обявиха от EMA.

Световната здравна организация (СЗО) също се произнесе на 15 юли. "Понастоящем данните не оправдават бустерната доза", отбеляза СЗО.

В допълнение този орган посочи, че трета ваксина би увеличила неравенството, тъй като много страни не са в състояние да инокулират своите уязвими групи дори и с една доза от двудозовите РНК ваксини.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!