Европейската комисия (ЕК) съобщи днес, че е сключила договор за доставка на лекарство против COVID, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн" (Glaxo Smith Kline/GSK).

В съобщението на ЕК се уточнява, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде възможно след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система, уточнява БТА.

Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от Европейския съюз (ЕС). Комисията не уточнява кои са тези страни и дали сред тях е България, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с COVID.

През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест.

"Занимавам се с лечение на това заболяване с реконвалесцентна плазма и всъщност в нея има антитела срещу вируса. Специално срещу спайк протеина има 40 вида вирусонеутрализиращи антитела.

Изoлирането на едно такова антитяло е голямо преимущество. В момента има три фирми, които са направили антитела, като това е нещо като резерва на ваксините", посочи хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

В началото на пандемията от САЩ са инвестирали над $10 млрд. за ваксини и моноклонални антитела, като "имаше презумпция, че ваксините може да не свършат работа и евентуално да трябва да разчитаме на такива антитела, с които да се неутрализира вируса в ранен етап".

"Regeneron е направила 2 такива антитела, като доскорошният президент на САЩ Доналд Тръмп се лекуваше именно с такива. Те първо блокират вируса и след това помагат на клетките сами да го неутрализират при следващ път. Тази фирма - GSK, е новият играч на това поле и специфичното е, че антитялото се натрупва в белия дроб", обясни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът е категоричен, че лекарството трябва да се дава максимално рано, като предназначението му е за хора, които са много рискови.

"Ефектът от това лечение е, че 75-80% от хората не стигат до хоспитализация и се намалява смъртността наполовина", отбеляза той и подчерта, че лекарството е съвместимо с ваксините и всъщност се дава именно на хората от рискова група, които на са успели да се ваксинират.По думите на д-р Чавдар Ботев има "сериозни данни" лекарството на GSK да бъде много сериозна находка в борбата срещу Ковид-19.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!