На 18 декември медицинска сестра от спешното в Сан Диего получава първата си доза от ваксината срещу COVID-19. Седмица по-късно медикът дава положителна проба за коронавирус, пише dnes.bg. 

Истории като тази ще станат все по-чести, тъй като през следващите месеци милиони хора по целия свят ще бъдат ваксинирани с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna. С течение на времето много хора, които все пак са ваксинирани срещу COVID-19, все още ще се заразят с новия коронавирус.

По време на клиничните изследвания ваксините се оказаха ефективни с около 95% - което означава, че при някои хора те няма да предоставят пълен имунитет.

Ето как и защо:

Имунитетът не се изгражда веднага

Отнема време на ваксините за изграждане на имунитет, а двете разрешени ваксини срещу коронавирус изискват две дози с интервал от няколко седмици, за да се обучи имунната система на адекватен отговор срещу вируса. Хората могат да бъдат изложени на коронавирус непосредствено преди да бъдат ваксинирани или веднага след това, а тялото няма да има достатъчно време да изгради защита.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията казва, че изграждането на имунитет "обикновено отнема няколко седмици".

"Това означава, че е възможно човек да се зарази с вируса, който причинява COVID-19, непосредствено преди или непосредствено след ваксинацията и все пак да се разболее", казва CDC. Moderna измерва ефикасността на своята ваксина, започвайки 14 дни след втората доза, докато Pfizer я измерва, започвайки седем дни след втората доза.

Ваксините не предлагат перфектен имунитет

Нито една ваксина не е 100% ефективна и производителите на ваксини срещу COVID-19 все още оценяват дали препаратът предпазва от всички инфекции или само тези, които причиняват симптоми.

CDC изчислява, че 40% от коронавирусните инфекции не причиняват симптоми, а опитите както на ваксините на Moderna, така и на Pfizer/BioNTech разглеждат само дали ваксините предотвратяват симптоматични инфекции.

Moderna заяви през декември, че е предоставила данни на Американската администрация по храните и лекарствата, показващи, че нейната ваксина е предотвратила 2/3 от всички инфекции, включително асимптоматични инфекции. Но засега CDC препоръчва на хората да не приемат, че са напълно имунизирани срещу инфекция, след като са били ваксинирани.

Като цяло и двете ваксини осигуряват около 95% защита при клинични изпитвания - така че малък брой хора все още могат да хванат вируса дори след като получат двете дози от ваксината.

Това, че хората се разболяват, не идва от митът, че ваксините ти инжектират вируса

Настоящите коронавирусни ваксини не могат да заразят никого с вируса, защото не го съдържат.

Вместо това те носят малък участък от генетичен материал, известен като РНК или иРНК. Той инструктира клетките в тялото да създадат малко парче материал, което прилича на част от вируса. Тези парчета се разпознават от имунната система като чужд нашественик и тя започва да произвежда антитела и имунни клетки, които могат да разпознават и неутрализират вируса, ако ваксинираният човек бъде изложен на него.

"Нито една от разрешените и препоръчани ваксини срещу COVID-19 или ваксини срещу COVID-19, които в момента се разработват в Съединените щати, не съдържа живия вирус, който причинява COVID-19. Това означава, че ваксината от COVID-19 не може да ви разболее от COVID-19", категорични са властите.

Имунитетът може да избледнее след време

Никой не знае колко дълго ваксините ще предпазват хората от инфекция.

Новият коронавирус съществува само от около година, а последните етапи на тестване на ваксините приключват едва преди няколко седмици. Pfizer и Moderna проследяват доброволците поне два месеца след като те получат вторите си дози.

Защитата, осигурена от ваксини, може да изчезне с течение на времето, а някои ваксини изискват допълнителна доза, получена години по-късно. Например, CDC препоръчва на възрастните да получат усилвател на ваксината за тетанус на всеки 10 години.

Съществува също така възможността новият коронавирус да мутира по начин, който прави ваксините по-малко ефективни. Грипните щамове мутират постоянно и това е една от причините хората да се нуждаят от свежи грипни ваксини всяка година.

Лекарите се надяват коронавирусът да не мутира като грипа. Ако това се случи обаче, технологията, използвана за производството на новите коронавирусни ваксини, е проектирана да бъде лесно адаптирана. Трябва да отнеме много по-малко време за актуализиране на ваксините на Moderna и Pfizer, отколкото за създаването на нови грипни ваксини.