Здравен експерт за киселото мляко: Става бомба със закъснител, ако пише това на опаковката
Той обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса
Много от нас се опитват да се хранят възможно най-здравословно, но това невинаги е толкова просто, колкото се надяваме.
Водещ здравен експерт отправи спешно предупреждение, че един изключително популярен продукт, който се счита за полезен, всъщност не е толкова здравословен, колкото милионите, които го консумират, се надяват. Това съобщи Mirror.
Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, който специализира в областта на храненето и здравето на червата.
Професор Тим Спектър
В подкаста ZOE Science and Nutrition той отправи предупреждение за един много разпространен и на пръв поглед безобиден хранителен продукт, консумиран от милиони хора по света - нискомасленото кисело мляко.
Епизодът беше публикуван на 1 октомври и в него професор Спектър обсъди с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.
Фалшиво кисело мляко
"Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено", каза Спектър.
"Това е напълно вярно и ако се замислите... едно от нещата, илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а това не е начинът, по който работи.
Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова нискомасленото кисело мляко, гениалността на нискомасленото кисело мляко, е, че можете да продавате киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини", отбеляза Ван Тулекен.
Възпроизвеждане на вкуса
Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което го превръща в ултрапреработена храна (УПХ).
"Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добави Ван Тулекен.
Професор Тим Спектър и преди е предупреждавал за опасностите, които крият УПХ, наричайки ги "бомба със закъснител на бъдещето“ и обяснявайки, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ви.
Последвайте ни
2 Коментара: