Искаме да подобрим възможността хората да се ваксинират. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"От чисто лекарска и човешка гледна точка, за мен е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или линейката да дойде вкъщи", каза той. 

"Искам българите да са здрави, а не излекувани. Говорих с много хора от опашките и кабинетите и искам да се чуе следното - в събота и неделя работят всички ваксинационни центрове в страната", каза той.

"Моля всички, които искат да се ваксинират, да следят всичката публикувана информация, за да могат да го направят и в утрешния ден", каза Ангелов.

"Обсъждаме възможността за определени коридори и през седмицата след определени часове. Много зависи какво ще е и времето през следващите дни", заяви здравният министър. 

Ангелов коментира и опашките пред "Пирогов":

"Бях на различни места в страната. В окръжна болница ще се разкрият около 10 ваксинационни пункта. В момента нямаме записване, тъй като е излишно. Навсякъде, където има ваксинационен център, всеки който желае, може да отиде и да го направи", заяви той. 

"Ваксинационната система ще стартира след 3 март и всеки ще може да се запише електронно през 10 минути", каза Ангелов. 

По думите му най-лошото е, че хората чакат навън. Според тях обаче е добре да има повече точки на различни места. 

Ангелов добави, че в момента има главно ваксини на "АстраЗенека", но се очакват такива и на "Пфайзер". 

"Има нещо, което битува в социалните мрежи и медиите и искам да кажа следното - Всяка ваксина е за всички хора, включително и за тези над 55 години. АстраЗенека е ефективна и за тях", каза той.

 

"Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в дадено лечебно заведение дневно, за да не чакат хора напразно", подчерта той. 

По думите му личните лекари могат да започнат да ваксинират още от понеделник.