Не се предвижда въвеждане на мерки след ръста на случаите на коронавирус от последните дни. Това каза здравният министър Христо Хинков в изявление в Министерския съвет.

Изследвана е епидемиологичната обстановка в страната и не са достигнати нива на заболеваемост, които да изискват конкретни действия. Въпреки това на всички РЗИ са поставени изисквания да бъдат в готовност и при увеличаване на случаите да предприемат действия.

"Този вариант на ковид е доста по-слабо вирулентен и не дава усложненията отпреди", коментира още министър Хинков.

Проблеми със снабдяването с ваксини за грип на национално ниво няма, а ваксинационният календар е подсигурен. При по-голямо увеличение на ковид случаите имаме готовност да закупим допълнителни ваксини.

Министърът коментира и решението за спиране на изграждането на протонен център за лечение на онкоболни деца. Проектът беше предвиден като част от Плана за възстановяване и устойчивост, но по-рано днес финансовият министър Асен Василев заяви, че той отпада. Хинков приема аргумента на колегата си, че крайният срок за изграждане на центъра - 2026 г. - няма да бъде спазен. Ще настоява обаче центърът да бъде построен със средства от държавния бюджет.

"Имам много сериозни аргументи по отношение на изграждането на такъв център, тъй като медицинските нужди за онкоболни деца са особено сериозни. Ще предложа да се изгради такъв център с бюджетни средства извън тези по ПВУ. Оставам с впечатление, че има резервни възможности догодина да се намерят тези средства".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук