До каква степен предадената от родителите ДНК-информация е отговорна за “лошата” наследственост и кога решаваща роля играе начинът на живот? Често наднорменото тегло, страстта към алкохола, ракът, болестта на Алцхаймер и Паркинсон се приписват на “лошата” наследственост. 

Обаче учените и лекарите отбелязват, че се преувеличава “вината” на ДНК-информацията, получена от родителите. Добрата новина е, че съществуват немалки шансове ситуацията да се промени. Какво е известно на науката и медицината за ролята на генетиката и другите фактори за здравословното състояние на човека, ще научим от руския генетик д-р Дмитрий Никогосов - биоинформатик, ръководител на аналитичния отдел на популярен биомедицински холдинг.

- Д-р Никогосов, означава ли, че колкото и да се ограничаваме в храненето, да се изтощаваме в спортната зала, няма да станем по-стройни ако в семейството, както се казва, всички са с „широка кост”?

- Да не прибързваме с изводите, тъй като засега учените са успели да изследват само 2% информация за онези гени, които пряко влияят на затлъстяването. Причините за затлъстяването, което се проявява от 35 до 70 г. са много: нарушена функция на ендокринната система, начин на живот, хранително поведение и генетика. Приносът на гените, получени от родителите, се оценява в диапазона 40-70%.


Цялото интервю, четете в zdrave.to