Д-р Йордан Спирдонов, специалист по образна диагностика от столичната УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, изобрети приставка за скенер (компютърна томография), която подобрява точността при диагностика на рака на гърдата - по-точно се определя големината и разположението на тумора, както и отношението му към гръдната стена.


Новият метод дава също възможност за по-прецизно определяне на стадия на раковото заболяване и за последващото адекватно лечение.

- Д-р Спиридонов, какъв конкретен казус ви накара да изобретите приставката за скенер, която сега представяте?

- Преди четири години при хирурга доц. Седлоев, с който сме екип от 1998 г., дойде пациентка с рак на гърдата. Тя обаче не можеше да влезе в ядреномагнитен резонанс, защото е с пейсмейкър. А стандартното изследване по гръб с компютърен томограф не даваше реална представа къде се намира туморът и как ангажира гръдната стена.

При стандартна компютърна томография по гръб гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези, което прави неточна диагностиката.  В изследването по гръб туморното образувание изглеждаше залепнало за гръдната стена. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to