Д-р Маргарита Тарейн е доктор по клинична психология в областта на аналитичната психосоматика на онкологичните заболявания. Специализира психоанализа и психосоматика в Париж.

От 2010 г. сътрудничи на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в различни проекти, като изграждането на стандарти за психологична помощ, обучения на медицински специалисти и пациентски форуми.

Преподава към Софийския университет и Института за интегративна психотерапия и психосоматика в сферата на психоонкологията, психосоматиката и психотерапията при пациенти с тежки заболявания. 

Основател е и почетен член на Българската асоциация по психоонкология. Д-р Тарейн завежда първия по рода си болничен Център по клинична психология, психоонкология и психосоматика в две от болниците на „Аджибадем Сити Клиник - Болница Токуда“ и „Болница-Младост“.

Към онкоболните пациенти е въведен нов подход. При постъпване за лечение всеки пациент преминава през психо-социален скрининг за оценка на неговите индивидуални потребности спрямо психичното му състояние, социална и семейна среда. Това дава възможност да се осигури персонализирана грижа за пациента и максимално съдействие в процеса на лечение.

Биологичната обратна връзка (биофийдбек) предоставя на всеки човек инструментите за промяна на физиологичната активност на собственото си тяло с цел подобряване на здравето, работоспособността и качеството на живот като цяло. Технологията се развива интензивно през последните години. Какво представлява биофийдбек и при кои заболявания помага, разговаряме с д-р Маргарита Тарейн.

- Д-р Тарейн, основният враг на съвременния човек се оказва стресът – всеки лекар от различните специалности го посочва като рисков фактор за отключване на едно или друго заболяване. Кои са червените лампички, които ни показват, че стресът при нас вече е започнал да подкопава здравето ни?

- Времето, в което живеем, оказва сериозен натиск върху нас. Животът ни е фокусиран върху постижението, а не върху преживяването. Стресът като че се превърна в трофей, с който се гордеем. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to