Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделението по инвазивна кардиология в Университетска болница - “Александровска” в София. Специалист е по кардиология и инвазивна кардиология.

Завършва медицина в МУ-София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със “Златен Хипократ”. Взема специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. В момента работи в Клиниката по кардиология на “Александровска болница”. Преди това трупа опит в УМБАЛ “Св. Екатерина” и “Токуда”.

Д-р Карамфилов има над 50 публикации. Изнася лекции на над 20 научи форума. Печели награда за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по кардиология. Член е на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор на програмата “Стент за живот”.

Жените имат по-малко сърце, но то е много “по-трудолюбиво” - бие по учестено, малко по-уязвимо е и изключително загадъчно. Т.е., женското сърце има редица особености в сравнение с “мотора” на мъжкото тяло. Тези различия трябва да се знаят, тъй като играят важна роля за това как се проявяват, диагностицират и лекуват сърдечносъдовите заболявания при жените. 

За особеностите на кардиологичните заболявания при жените разговаряме с доц. д-р Кирил Карамфилов, инвазивен кардиолог, който перфектно познава “тайните” на женското сърце.

- Доц. Карамфилов, женското сърце по-уязвимо ли е от мъжкото по отношение на кардиологичните заболявания?

- Това е добър въпрос, но няма еднозначен отговор на него, тъй като женското сърце е по-защитено от женските полови хормони, докато жената има менструален цикъл. В момента, в който настъпи менопаузата, нещата се обръщат. Т.е., в момента, в който настъпи менопаузата, жените са по-уязвими, страдат повече от сърдечносъдови заболявания.

Цялото интервю с доц. Карамфилов, четете в zdrave.to