Испания постави четири града под карантина и обяви мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус, която хотелиерите в страната описват като "цунами", заплашващо оцеляването на бизнеса им, предаде Ройтерс.

От 20 ч. по Гринуич четири града около село Игуалада - на 49 километра от Барселона, бяха изолирани за неопределено време, след значителното разпространение на епидемията в района, каза началникът на регионалната полиция Едуард Салент пред журналисти.

Това е първата подобна стъпка в Испания от началото на разпространението на болестта.
Първоначално мерките в Испания не бяха сериозни, но подходът беше променен, след като заразените се увеличиха. Забранени бяха полетите от Италия, училищата и университетите ще бъдат затворени поне за две седмици, а свижданията в затворите бяха ограничени.

Към централните и регионалните здравни власти ще бъдат насочени допълнителни фондове, а цените на лекарствата и медицинското оборудване ще бъдат контролирани, финансова помощ ще получи и туристическият сектор.
Днес броят на смъртните случаи в Испания достигна 84 - увеличение с 80 на сто само за ден.

Лидерът на крайно дясната партия "Вокс" Сантяго Абаскал съобщи тази вечер в Туитър, че също се е заразил.
Преди това положителни проби дадоха двама депутати на "Вокс".

Заразена е и министърът на териториалната политика и държавните служби Каролина Дариас, съобщи днес правителството. По-рано положителни проби даде и министърът на равенството Ирене Монтеро.