Сепсисът е тежко нарушение във функционирането на органите, причинено от някаква животозастрашаваща инфекция. В този случай отбранителната реакция на организма срещу инфекцията е толкова силна, че той започва да атакува и унищожава дори собствените си тъкани и органи, пише "Дойче веле".

Сепсисът е наричан разговорно „отравяне на кръвта". Но представата, че някаква инфекция може буквално да отрови кръвта, не е вярна. По-скоро става въпрос за споменатата вече свръхреакция на  организма, която може да доведе до отказ на множество органи или до септичен шок - състояния, които най-често завършват със смърт.

20% от всички смъртни случаи настъпват след сепсис

Според ново изследване, публикувано в средата на януари в специализираното списание „The Lancet", 20% от всички смъртни случаи по света настъпват в резултат на сепсис. През 2017 година е имало близо 49 милиона случая на сепсис, от които 11 милиона са завършили със смърт.

През 2015 година само в Германия са регистрирани 75 000 случая на смърт след сепсис – повече, отколкото починалите от рак на дебелото черво, белите дробове и простатата, взети заедно. При близо 15% от пациентите, починали в германските болници през 2015 година, смъртта е настъпила именно вследствие на сепсис.

Особено застрашени са хората с отслабена имунна система –по-възрастните, които имат диабет, рак или хронични заболявания, болните от СПИН, както и малките деца и новородените.

Как се стига до сепсис и как да го разпознаем?

Сепсисът може да бъде причинен от вируси, бактерии, гъбички или паразити, които предизвикват тежки гнойни възпаления - на белите дробове, на пикочните пътища, в коремната кухина и др.

Освен сезонните грипни вируси, причинители на сепсис могат да станат и други опасни вируси – като коронавирусите, причинителите на Ебола, жълта треска, треската Денга или вирусите на свинския и птичия грип. 

Симптомите са силно понижено кръвно налягане, силно сърцебиене, повишена температура, затруднено и учестено дишане, силна обща отпадналост, която в някои случаи води и до дезориентация. При подобни симптоми се налагат спешни действия в болнични условия.

Как се лекува сепсис?

Независимо че сепсисът е относително често срещано явление в болниците, нерядко то остава неразпознато. А спасяването на пациент със сепсис изисква максимална бързина. Необходими са интензивни грижи - даване на кислород, поставяне на апаратно дишане, поддържане на кръвообращението.

Важно е и да се дават широкоспектърни антибиотици, за да се ограничат щетите от евентуална бактериална инфекция. Подобно интензивно лечение излиза скъпо: в САЩ, например, болниците харчат годишно по 24 милиарда долара за лечението на пациенти с диагноза сепсис.

В днешната ситуация, когато има епидемия от коронавирус, е особено важно да има достатъчно легла за интензивно лечение. Те трябва да бъдат на разположение на онези от пациентите, при които инфекцията с коронавирус или друг причинител се развива критично.

Тежки остатъчни увреждания

При около половината от пациентите, излекувани от сепсис, не остават никакви сериозни увреждания. У останалите обаче могат да настъпят различни усложнения, включително нова инфекция, отказ на бъбреците или сърдечносъдови смущения. Освен това много пациенти със сепсис развиват тежки и дълготрайни заболявания, като частични парализи, депресии или страхова невроза. 

Затова е много важно сепсисът да бъде бързо диагностициран и предотвратен. Колкото по-рано бъде открит той, толкова по-големи са шансовете на пациента да го надживее.