Приемането на чесън може да намали риска от развитие на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Това заключение е направено от учените от Университета в Нотингам във Великобритания.

„Чесънът държи доктора далеч”, една много стара, но толкова вярна поговорка! Чесънът се е препоръчвал и от Хипократ, бащата на медицината, заради многобройните му ползи за здравето. Установено е, че консумацията на 4 скилидки чесън на ден може да помогне за предотвратяване на различни заболявания.

Чесънът съдържа съединение, известно като алицин, което подобрява общото здравословно състояние, ако се консумира редовно. Алицинът е и „виновникът” за силната миризма на чесъна. В допълнение чесънът съдържа и манган, витамин В6 и С, селен и фибри. Освен това съдържа малко калории, но много протеини.

Кога чесънът е най-полезен и какво го превръща в най-чудодейното лекарство, четете в zdrave.to