Някои специалисти смятат, че водата отслабва стомашните ни киселина. Други пък дават мнение, че пиенето на вода по време на хранене е много вредно.

Всички знаем очевидните ползи от пиенето на вода, защото дехидратирането при извършване на ежедневни дейности може да доведе до редица проблеми.

Други скорошни изследвания обаче сочат, че има и такова нещо като прекалено много вода (очевидно може да доведе до прекомерно изпотяване, безсъние и дори смърт). И все пак къде е златната среда?

Колко вода трябва да пия всеки ден? Европейският орган по безопасност на храните препоръчва на жените да пият около 1.6 литра течност, а мъжете - около 2.0 литра течност на ден. Това са около осем чаши по 200 мл за жена и 10 чаши по 200 мл за мъж.

Все пак височината, температурата и активността имат значение (например, ако се упражнявате много в горещ ден, ще трябва да пиете повече). Имайте предвид, че около 20% от водата си всеки ден получавате чрез храната, но това е извън препоръчителната дневна доза. Важно е да се знае и кога е най-правилно да се пие вода.

Кога трябва да се пие вода, за да имате добро храносмилане, четете в zdrave.to