Диетолозите от цял свят отдавна съветват: ако искате да се справите с гнева, да подобрите настроението си и да отблъснете тъгата - тогава първата стъпка, която трябва да направите, е да си похапнете.

Храната като цяло стимулира производството на ендорфини - хормоните на щастието. Но не всички храни наистина повдигат духа ни.

Някои от тях са неутрални за нас, докато други са в състояние да ни вдигнат настроението само за кратко време, след което човек рискува да се потопи в още по-лошо състояние, отколкото е бил преди това.

А по време на предстоящите коледни и новогодишни празници всички искаме да сме в прекрасно настроение, за да се радваме на дните, споделени със семейството.

А какво по-лошо от това да ни се развали настроението, само защото сме си похапнали от “тъжните” храни. За тази цел американски учени решават да направят списък с продукти, които могат да развалят настроението на всеки човек.

 

Чипс

В различните видове чипсове се съдържат редица изключително вредни киселини и канцерогенът акриламид. Тези вещества имат негативно въздействие върху организма ни - блокират ендорфините. Човешкият мозък се нуждае от постоянния им приток и веднага след като той се наруши, независимо по какви причини, спадът на настроението е гарантиран.

Списък с останалите храни, четете в zdrave.to