В днешно време жените могат да попаднат на стотици рецепти за красива и млада кожа и все по-често ги използват. В интернет има всякакви сайтове за красота. Срещат се какви ли не природни съставки, някои от които не само че няма да подмладят кожата, а обратното – ще й навредят. В днешния брой на в. „Доктор” ще ви предложим становище на специалисти във връзка с това кои популярни народни рецепти за красота всъщност могат да се окажат не само излишни, а дори вредни, с точно обратния ефект.

Маска с аспирин и мед предизвиква алергия

Аспиринът е медицински препарат на основата на ацетилсалициловата киселина, която на свой ред е продукт на салициловата киселина. Именно тя се използва активно за провеждане на химически пилинги в козметиката и оказва мощен себостатичен, противовъзпалителен и отлюспващ ефект. Тя е идеална за мазна кожа.

Медът се състои от вода, въглехидрати, минерални вещества, микро- и макроелементи. Той оказва антибактериално, бактерицидно и противовъзпалително действие.

От тази гледна точка въпросната маска се препоръчва за кожа със себорея, единични възпалителни елементи, застойни петна и разширени пори. Обаче минусът на такъв състав се състои във висок риск от повишаване чувствителността на кожата, зачервяване, лющене, възможно е и възникването на алергия.


Кои са останалите опасни народни рецепти, четете в zdrave.to