Диетологът д-р Румен Пенчев посочи какво да ядем, за да избегнем депресиите
Мара ЦЕКОВА, гр. Мездра, обл. Враца
Г-жо Цекова, през пролетта и началото на лятото е така. Изтощени от грипни епидемии, често с нарушения в имунитета ние чувстваме т. нар. пролетна умора. Често изпадаме в депресивни състояния, въпреки хубавото време. Правилното зареждане на организма с храна в голяма степен помага да я преодолеем този дискомфорт.
Разнообразното и пълноценно хранене може да ви осигури всички необходими витамини и минерални вещества. Включвайте всеки ден в менюто си поне един представител на основните групи храни - зърнени, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, месо или риба, бобови храни, ядки.
Кои са източниците на жизненоважните вещества
Рибата, месото, млякото и млечните продукти са източниците на висококачествени белтъци, както и на важни витамини и минерали. Яжте риба поне 1-2 пъти седмично. Тъй като голямото количество мазнини, особено от животински произход, потиска имунните фунции и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, месото трябва да е постно, а месните продукти, млякото и млечните продукти - с ниско или с намалено съдържание на мазнини.
Коя друга ценна храна трябва да консумирате четете в най-полезния сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: