Картофите като цяло са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския конкистадор Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.

Никога не слагайте тези 5 храни в микровълновата!

През периодите на война картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и по принцип не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до увеличено използване на картофи от селяните. Днес картофите се появяват на трапезата ни все по-често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно храносмилателно ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.

Кои са тези храни четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.