След като много хора трябва да пребивават в домовете си, редно е да се запитаме какво и как  да ядем в съответствие с препоръките за балансирано здравословно хранене. 

-Вие сте експерт по безопосност на храните от 1990 година.При сегашното масово запасяване с храни, бихте ли дали препоръки за храненето?

-Моята  теза е, че  единственото главно лекарство в тази епидемия,  това е храната, която се приема от хората. А хората накупиха и нужна и ненужна храна в  своята паника. Нека веднага се запитаме от какво има нужда нашата имунна система, за преборване с вируси и бактерии?

-Целта е засилване на имунната ни защита, нали?

Не всички храни са уместни. Много са и некачествени. За да засилиш имунната си система важно условие е и да не се преяжда. А при положение, че хората си стоят вкъщи, вероятността от преяждане е сигурна. Добавяме и седенето пред телевизорите – обездвижване.

-Какво да ядем? Какво значи балансирано хранене?

-Означава да присъстват макрохраните: белтъчини,  въглехидрати и мазнини в  съотношение 4 към 2 към 1. Тоест: белтъчини са местни и млечни продукти , боб, леща, нахут , въглехидрати това са ориз,  картофи, зеленчуци,  а мазнини,  зехтин, олия, ги (претопено масло).

Изключваме маргарина. 

Към тях прибавяме и микрохраните каквито са витамини, минерали и аминокиселини, които ще намерим в зеленчуци, пчелни продукти,билкови  продукти,  бадеми  и лешници. И всичко до тук в умерени количества.

Да не забравяме, че най-важната макрохрана е ВОДАТА защото всички процеси протичат във водна среда. Вода по всяко време.  За усвояване на храните.

Искам да добавя, че при зеленчуците има много рискови продукти  - особено в този  сезон – сред тях са зелените салати, спанака. Търсете полското производство, от полето. Сега излезе на пазаря полското производство на спанака .

По какво се различава полският от оранжерийният продукт?

-Хората се прехласват по крехките листа  на марулята и на спанака. Оранжерийните имат по-светъл цвят и са по-крехки.  Тези от полето са с по-тъмен цвят и по плътни листа.  Топлото време извади на пазаря полското производство марули и спанак. Те са за предпочитане.

От другата група, тоест макрохраните има също рискови – вносни меса с дълго съхранение, повече от 6 месеца, сирена и кашкавали, чийто срок на зреене не е по световните стандарти и наместо да зрее шест месеца както беше според изискванията преди, сега  зрее само по 45 дни.

А шест месеца са нужни за узряване . По време на зреенето на продукта се развива бактерия, която е опасна за здравето. В рамките на тези 6 месеца тя става безопасна за организма.

Това е смисъла  на зреенето.  Днес производителите, които вече сами си отговарят за качеството на произведеното, казват, че не разполагат с помещения, където да зреят продуктите им шест месеца, а в добавка , че могат да им открадат зреещата стока през този дълъг период.Затова  на пазаря ни сирената и кашкавалите пристигат след 45 дни.

-Как да постъпят хората след като вече са ги купили и се хранят с тях?

-Или да се поставят за 48 часа във фризер за дълбоко охлаждане, за да бъдат унищожени бактериите. Или кашкавалите и сирената  да се запичат във фурна , да се подлагат така на термична обработка. Другият вариант е употреба на ИЗВАРА. При нея технологията е безвредна.

Затова тя се продава и консумира прясна .   

Много важен източник на белтъчини са яйцата.  Допустимо е всеки ден да  ядете  по едно яйце.

Не забравяйте обаче: И най-качествена храна в голямо количество е вредна.
-Какво е препоръчваното количество?

-Определят го вашите две шепи. Събрани една до друга, те определят количеството ядене, което ви е необходимо за едно хранене.
Важен е и ритъмът на хранене, заради жлъчния сок. Храненията могат да са по три, пет, но може и по две. Най важният признак  е чувството за глад. Ако го нямате, отложете храненето.

Какви храни бихте препоръчали от гледна точка на тяхната полза и качество?

В момента важно средство за пречистване на организма е копривата, която вече се бере от полето.  Не  от оранжерии.

Оранжерийните са с по - бледи листа и по- дълги клонки. А тази от полето е по- дребна и по тъмна на цвят.

Важно условие за усвояване на храната е състоянието на бактериалната флора в стомаха. Ако тя е нарушена, или имате болести, нужни са ви пробиотици, а това е киселото мляко. Добавяйте го в храната, в салатите си.

За грипната обстановка, добре е да добавим чеснов лук и джинджифил.

Добро средство за прочистване на токсините е комбинацията от чаена лъжичка пектин, сокът на половин лимон и чаена лъжичка мед с малко преварена вода или чай.  Количеството вода на ден,  трябва да е литър и половина , два,  за възрастните хора.

Интервю на Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ