Експерт д-р инженер Лазарина Герова: Какво да ядем по време на епидемия
Единственото главно лекарство в тази епидемия, това е храната, която се приема от хората, смята експертката
-Вие сте експерт по безопосност на храните от 1990 година.При сегашното масово запасяване с храни, бихте ли дали препоръки за храненето?
-Моята теза е, че единственото главно лекарство в тази епидемия, това е храната, която се приема от хората. А хората накупиха и нужна и ненужна храна в своята паника. Нека веднага се запитаме от какво има нужда нашата имунна система, за преборване с вируси и бактерии?
-Целта е засилване на имунната ни защита, нали?
Не всички храни са уместни. Много са и некачествени. За да засилиш имунната си система важно условие е и да не се преяжда. А при положение, че хората си стоят вкъщи, вероятността от преяждане е сигурна. Добавяме и седенето пред телевизорите – обездвижване.
-Какво да ядем? Какво значи балансирано хранене?
-Означава да присъстват макрохраните: белтъчини, въглехидрати и мазнини в съотношение 4 към 2 към 1. Тоест: белтъчини са местни и млечни продукти , боб, леща, нахут , въглехидрати това са ориз, картофи, зеленчуци, а мазнини, зехтин, олия, ги (претопено масло).
Изключваме маргарина.
Към тях прибавяме и микрохраните каквито са витамини, минерали и аминокиселини, които ще намерим в зеленчуци, пчелни продукти,билкови продукти, бадеми и лешници. И всичко до тук в умерени количества.
Да не забравяме, че най-важната макрохрана е ВОДАТА защото всички процеси протичат във водна среда. Вода по всяко време. За усвояване на храните.
Искам да добавя, че при зеленчуците има много рискови продукти - особено в този сезон – сред тях са зелените салати, спанака. Търсете полското производство, от полето. Сега излезе на пазаря полското производство на спанака .
По какво се различава полският от оранжерийният продукт?
-Хората се прехласват по крехките листа на марулята и на спанака. Оранжерийните имат по-светъл цвят и са по-крехки. Тези от полето са с по-тъмен цвят и по плътни листа. Топлото време извади на пазаря полското производство марули и спанак. Те са за предпочитане.
От другата група, тоест макрохраните има също рискови – вносни меса с дълго съхранение, повече от 6 месеца, сирена и кашкавали, чийто срок на зреене не е по световните стандарти и наместо да зрее шест месеца както беше според изискванията преди, сега зрее само по 45 дни.
А шест месеца са нужни за узряване . По време на зреенето на продукта се развива бактерия, която е опасна за здравето. В рамките на тези 6 месеца тя става безопасна за организма.
Това е смисъла на зреенето. Днес производителите, които вече сами си отговарят за качеството на произведеното, казват, че не разполагат с помещения, където да зреят продуктите им шест месеца, а в добавка , че могат да им открадат зреещата стока през този дълъг период.Затова на пазаря ни сирената и кашкавалите пристигат след 45 дни.
-Как да постъпят хората след като вече са ги купили и се хранят с тях?
-Или да се поставят за 48 часа във фризер за дълбоко охлаждане, за да бъдат унищожени бактериите. Или кашкавалите и сирената да се запичат във фурна , да се подлагат така на термична обработка. Другият вариант е употреба на ИЗВАРА. При нея технологията е безвредна.
Затова тя се продава и консумира прясна .
Много важен източник на белтъчини са яйцата. Допустимо е всеки ден да ядете по едно яйце.
Не забравяйте обаче: И най-качествена храна в голямо количество е вредна.
-Какво е препоръчваното количество?
-Определят го вашите две шепи. Събрани една до друга, те определят количеството ядене, което ви е необходимо за едно хранене.
Важен е и ритъмът на хранене, заради жлъчния сок. Храненията могат да са по три, пет, но може и по две. Най важният признак е чувството за глад. Ако го нямате, отложете храненето.
Какви храни бихте препоръчали от гледна точка на тяхната полза и качество?
В момента важно средство за пречистване на организма е копривата, която вече се бере от полето. Не от оранжерии.
Оранжерийните са с по - бледи листа и по- дълги клонки. А тази от полето е по- дребна и по тъмна на цвят.
Важно условие за усвояване на храната е състоянието на бактериалната флора в стомаха. Ако тя е нарушена, или имате болести, нужни са ви пробиотици, а това е киселото мляко. Добавяйте го в храната, в салатите си.
За грипната обстановка, добре е да добавим чеснов лук и джинджифил.
Добро средство за прочистване на токсините е комбинацията от чаена лъжичка пектин, сокът на половин лимон и чаена лъжичка мед с малко преварена вода или чай. Количеството вода на ден, трябва да е литър и половина , два, за възрастните хора.
Интервю на Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Последвайте ни
7 Коментара: