Д-р Франк Ху от Университета в Харвард току-що завърши 20-годишно изследване за въздействието на кафето върху човешкото здраве. Оказва се, че хората, които пият повече кафе, живеят по-дълго, съобщава „Индипендънт“.
Проучването на д-р Ху е открило, че кафеджиите са с по-малък риск от сърдечносъдови и нервнодегенеративни заболявания, както и по-малка склонност към самоубийство.
 
Изследването е стартирало през 1976 година и в него участвали близо 210 000 души. С цялата последваща работа, те натрупали информация за 4,7 млн. човеко-години (индивидуалното време в риск най-често се измерва в години. 10 души проследени в продължение на 1 година правят 10 „човеко-години” в риск).

И това е интересно: Магнезият бори умората, стреса и недостатъчния сън - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to. 

Самият Ху се присъединил към него през 1996 година. Огромното количество информация било полезно, защото кафето е изключително сложна напитка.
 
Освен кофеина, то съдържа стотици, вероятно хиляди биоактивни компоненти. Затова е много трудно, може би невъзможно, да се отличат ефектите на отделните съставки или елементи.
 
Ползите от кафето не произтичат само от няколко съставки, а най-вероятно от синергичния ефект на много различни съставки, минерали и антиоксиданти. И докато повечето хора се сещат за кофеин, когато мислят за кафе, се оказва, че и обикновеното и безкофеиновото имат еднакъв ефект по отношение на болестните на кръвта и диабета.
 
Д-р Ху забелязал, че е много трудно да се проучи кафето, защото повечето хора, които го пият, пушат. „Открихме, че ползите за здравето от кафето са много по-видими и осезаеми за хората, които не пушат. С други думи, пушенето всъщност прикрива потенциалните ползи от пиенето на кафе и е наистина важно да се раздели въздействието на кафето от това на пушенето“, обяснява той.
 
В допълнение към проучването на Ху, чиито автори са общо 10 души, и предишни изследвания са показали, че редовното пиене на кафе се свързва с понижаване на риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, Паркинсон, болести на черния дроб, включително рак. Също така се свързва с намален риск от депресия и самоубийство, помага на метаболизма да се справи с кръвната захар, подобрява чувствителността към инсулин и дори може да намали възпаления.
 
Ху предупреждава, че тялото на всеки реагира различно на кафето. При всички случаи, пийте умерено и съобразно вашите здравословни навици.

Превод и редакция: БЛИЦ