Преминаването към нормално хранене след коледните пости трябва да се извърши с малко по-голяма информираност. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, във връзка с храненето по Коледа и Нова година, както и за плавното преминаване към нормално хранене след 40-дневният Рождественски пост, пише агенция "Фокус".
 „Няма да мислим за здравословно хранене, за диетични ограничения, но с по-голяма доза здравна култура ще разпределим постепенно любимите храни, които са били изключени за 40 дни от менюто ни“, каза проф. Байкова.

Тя уточни, че експертите по хранене и диететика препоръчват на закуска да консумират млечен продукт, а месото да бъде оставяно за обяд. „На вечеря да оставим нещо леко, защото обикновено обядът е тържествен на първия коледен ден. Ние до късно стоим на трапезата с членовете на любимото ни семейство или приятелския кръг, затова вечерята може да бъде лека – евентуално някаква салата от сезонни зеленчуци, с добавка на лесносмилаема риба. Коледният кейк или щолен и сладките ще ги консумираме с чаша чаена напитка или кафе в 10.00 или в 16.00 часа“, посочи тя.

По думите ѝ по този начин даже още първия ден и за няколко коледни дни да разпределят онези видове храни от животински произход, които не са консумирали по време на поста – мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца. „Яйцата, разбира се, в този период ще ги включим и ще ги приемем под формата на традиционна баница или коледни сладки“, допълни проф. Байкова.