Проф. Донка Байкова с ценни съвети как да не се поболеем от вакханалията на трапезата по празниците
Сервирайте месото с обилни зеленчукови гарнитури, оризът е напълно излишен, коментира в интервю пред "Монитор" специалистът по диететика и хранене.
- Проф. Байкова, започват коледно-новогодишните празници, които българинът по традиция посреща с изобилие на трапезата. Някои преди това са постили. Опасно ли е веднага да минат на общ режим на хранене и да хапват на корем?
- Празниците започват от Бъдни вечер с постни ястия, които обаче са доста на брой. Много хора, след като добре похапнат постно, в полунощ вадят блажното от фурната и се започва вакханалията. Затова съветът ми е да преминаваме плавно към прием на храни, които за продължителен период от време са били изключени от менюто ни. Това са мляко и млечни продукти, месо и яйца. Правило е да се започва поетапно включване на храните от животински произход. Освен това не бива веднага да започваме с мазни блюда. Добре е най-напред да пийнем чаша мляко, да опитаме извара, нискомаслено сирене и постепенно да преминаваме към по-тежките блюда. Причината е, че за дълго време някои ензими са били изключени и е трудно веднага да бъде задействано производството им. Здравословно е всеки ден да се включва по един продукт, от който сме се ограничавали. Това обаче не е възможно, тъй като Коледата чука на вратата.
- Какво да правим тогава, за да не се наложи да търсим дежурен гастроентеролог?
- Можем да се изхитрим, като приемаме от споменатите храни малки количества, включвайки нов вид на всеки два-три часа. След постната вечеря на Бъдни вечер домакинята може да сервира на Коледа за закуска баница със сирене и яйца, но парчетата да не са големи. Към нея идеално върви айрян. С чай или кафе с мляко може да бъде сервирана по една, максимум две коледни сладки, а обедът да бъде отложен за по-късен час. Важното е да се помни, че апокалипсисът не идва на Коледа, храна ще има и после. Месното ястие на обяд задължително трябва да е с гарнитура от свежи зеленчуци. Салатите на трапезата трябва да изобилстват. Причината е, че те подобряват храносмилането, перисталтиката на червата, които в резултат се очистват редовно. В противен случай храносмилателните органи ще бъдат поставени в режим на свръхработа, което не е от полза за нашето здраве. Впрочем тези съвети важат и за хората, които не са постили.
Цялото интервю с проф. Байкова, четете в zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: