„Престъпниците се възползват от всяка една създадена възможност. Коронавирусът определено създаде такава. Според доклад на една от големите компании занимаващи се с киберсигурност, от началото на пандемията са регистрирани над 2 000 домейна свързани с имена, като COVID, COVID-19 и т.н.“


Това заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Той добави, че тези домейни вече биват използвани в корпоративната информационна сигурност, като застрашават големи компании.

„Най-честите примери за атака със сугурност са т.нар. „фишинг имейли“. Чрез тях се цели потребителят да инсталира на компютъра си зловреден файл. В този момент, хакерите вече имат отдалечен достъп до вашето устройство“, добави Тулев.

Според него, всяка хакерската атака има три компонента – мотив, инструментариум и уязвимост.

„Ние не осъзнаваме, че бизнесът в България и в световен мащаб бе прнуден да се дигитализира много бързо. Той не беше подготвен за това. Именно в този процес остават много вратички за атака от страна на хакерите. Мотивите са ясни, защото те са единствено с цел финансова изгода.