Откъдето и да се погледне, Осми декември е голям празник в Пловдив. И на тези, които ще възразят, че навсякъде е така, добре е да знаят, че не са прави. Това написа в профила си във Фейсбук известният пловдивски адвокат Тодор Кръстев. 

Повод за думите му е студентският празник 8 декември, който бе отбелязан от хиляди младежи в петък.

Ето какво написа още адвокатът в социалната мрежа:

В България по-голям университетски център от Пловдив няма. Дори София е по-назад. Там студентите, изчислени по брой жители, са по-малко.

В Пловдив буквално от десет младежи, които ще срещнете, абсолютно сигурно е, че девет от тях са студенти. Имаме уникални ВУЗ, просто другаде няма такива. АМТИИ; УХТ; Аграрния университет, а и някои специалности в ПУ, също са без аналог. Въобще студент да си в Пловдив, където две неща са абсолютно гарантирани: Качественото образование и безкрайният купон.

И все пак, за да се получат нещата със студентския живот, задължително е да се спазват някои правила и особености при празнуването на Осми декември, нарушаването на които, може да доведе до неприятни ситуации и затруднения.

И така:

- В Пловдив, както споменах, университетите са много. Това обуславя и редица особености. Всеки студент счита, че неговият е най-добър и престижен. Спорът по темата по време на празника е безсмислен, затова не спорете, а приемете твърдението. То няма и смисъл да противоречите, повечето наистина са качествени и стойностни.

- Друга особеност е, че повече от пловдивски студенти предпочитат за празника да останат в Пловдив, по много причини. Градът разполага с добра кръчмарска инфраструктура и безкрайни възможности за забавления.

- Задължително се прави организация и се резервират куверти, поне месец преди празника. Не го ли направите, рискувате да не ви приемат никъде, а това меко казано не е приятно.

- Някои по-прагматични представители на местното студентство ангажират цели заведения, което автоматично сваля цената на купона, още повече, че част от уговорката е да си внесат алкохола, който е основен ценообразуващ фактор.

- В ангажираните кръчми купонът продължава общо взето докато желаят празнуващите. Собствениците проявяват нужното разбиране и рядко създават проблеми. Е, разбира се, трябва да се внимава купонът да не излезе извън контрол.

- Обикновено в разгара на веселбата прехвърчат искри на база кой е по-по-най, но до тежки колизии рядко се стига.

- Друго неписано правило е, че гаджета от друга компания не се свалят. Ако това се случи, обикновено всичко завършва с нелицеприятно уточняване на някои особености на първичните полови белези на нахалника.

- Обикновено след затварянето на ангажираното заведение, празненството продължава някъде в домашна обстановка. Тук характерното е, че компаниите се разкъсват и придобиват по-бутиков формат. Обикновено прелюдията преди финалната част са философски разговори по теми, които всеки счита, че разбира в дълбочина.

- На сутринта задължително се прави необходимата комбинация от двойно кафе, а след това някъде гореща шкембе чорба. То че е ритуал - ритуал е, но определено има и своите медицински компоненти, които студентите в МУ подробно разясняват на останалите.

- Следващите дни са дни за реанимация. Всичко уговорки направени в нощта на празника, обикновено отпадат, по обясними здравословни причини.

И така до следващия Осми декември, организацията на когото започва веднага след изтеклия, с разказите, обсъжданията и анализа на приключилия".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук