Цветан Василев и краставите му жаби изпаднаха в паника от свидетелските показания по делото КТБ. Аматьорите от „Фрогнюз” лъжат и мажат, за да разсеят вниманието от разкритията в съдебната зала. Сайтът на агент Академик се напъна и роди... мишка. Даже не мишка, а класически фейк. При това сътворен толкова дилетантски, че студентите по журналистика трябва специално да се обучават върху подобни текстове как не бива да пишат, пише в."Монитор".

Вълнението и притеснението на аматьорите от „Фрогнюз” е разбираемо. В момента текат заседания по делото КТБ, в които истината за техния благодетел Цветан Василев лъсва. Вместо да се замислят обаче, че подаянията за тях са жълти стотинки на фона на крупните суми, превеждани всеки месец по лично разпореждане на банкера беглец за гуруто на криминалния преход – Иван Костов, „фрогаджиите” се излагат като кифладжии да лъжат и мажат, за да разсейват вниманието от свидетелските показания.

Разбира се, на обслужващия персонал на агент Академик му трябва мишена, в която да фокусира вниманието си. И както винаги тази мишена е депутатът и издател на „Телеграф медиа” Делян Пеевски. Но в стремежа си да му припишат несъществуващи връзки, колкото да индексират писанията си в „Гугъл”, клетите дописници са толкова жалки, че дори не успяват да цитират правилно името на вечния враг, а са го изписали с малко име Длеян.

Правило на простите и необразовани хора е, че обичат да се представят за нещо, което не са. А също така, че са агресивни и арогантни. Всичко това очевидно характеризира дописниците в сайта на агент Академик, които с цената на върховни усилия успяват да сътворят някаква поредица от въпроси, зададени уж към шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, критиката към когото е, че се бил „изтъпанил” пред ПИК. После обаче се цитира името на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов, за който явно съчинителите си мислят, че още е в ПИК. За капак се пуска лъжливо и арогантно твърдение, че това били „медии, свързани с Длеян Пеевски, познати още и като свински”.

За неколцината читатели на сайта „Фрогнюз” и групата коментатори с видими психически отклонения истината така или иначе е без значение, но е притеснително и шизофренното състояние на медийната прислуга на банкера беглец. В стремежа си да зададат въпроси, на които не чакат отговор по начина, по който са ги задали, дописниците най-налудничаво се представят ту като хора с правно образование, ту като брокери. Подобни експерти обаче се наемат с пари, а не с волни пожертвования от страна на укриващ се от правосъдието престъпник. И ако хонорарите, подсигурени с откраднати от КТБ средства, не присядат на представящите се за журналисти медийни измекяри, прогонени от средствата за масова информация, които сега толкова им бодат очите, то поне можем да им съчувстваме, че не им се налага да се излагат с имената си. Скрити зад екипната формулировка, могат да бъркат и да се упражняват, колкото искат. От което нито те ще станат по-стойностни и търсени журналисти, нито благодетелят им ще стане по-невинен и чист. На Цветан Василев определено не му върви – едно заради показанията, които го разобличават като шеф на пирамида. И втори път – заради компромисите, които му се налага да прави, след като не е в състояние да си наеме читав екип, който да брани интересите му и да го представя в положителна светлина.

Докато лаиците се учиха да пишат фейкове, баш царят на фалшивите новини агент Академик от ДС Огняна Стефанов излезе с показно. Сайтът „Фрогнюз“, използван за пресцентъра на банкера беглец, излезе с пасквилна статия отново насочена срещу Пеевски. Всичко това доказва големия страх на задкулисните играчи, които за разлика от Пеевски не са били подложени на десетки проверки на контролните органи в страната.