От няколко дни отново се разгаря истерия около медийният закон на депутата от ДПС Делян Пеевски, който беше гласуван от парламента. Припомняме, че съгласно приетите и по негова инициатива изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, всички медии трябва да обявяват пред обществото източниците си на финансиране. 

Това обаче се оказва голям проблем за грантово зависимите медии от кръга „Капитал“, тези, спонсорирани от укриващия се в Сърбия фараон Цветан Василев и цялата мрежа от хибридни сайтове за фалшиви новини, захранвани по начин, нямащ нищо общо с пазарните принципи. 

В серия поръчкови материали от последните дни, основно във „Фрог нюз“ на агента от ДС Огнян Стефанов, защитаващ от години съсипателя на КТБ Цветан Василев, както и в изданията „Капитал“ и „Дневник“ на подсъдимия Иво Прокопиев, се прокарва тезата, че „Законът Пеевски“ представлявал разправа с медиите и едва ли не по този начин властта щяла да „отстреля“ неудобните й издания. 

Нещо повече, няколко интернет сайта, между които и “Биволъ”, сами кръстили се „независими“, дори писаха писмо до министъра на културата Боил Банов, как този закон щял да застраши съществуването им.

По-голямо двуличие едва ли може да има. 

Пеевски постоянно е обвиняван точно от същите зависими медии в непрозрачност, в скрита собственост, изобщо - във всички грехове, които могат да се измислят. Разбира се, правило за тях е, тези обвинения да са без каквито и да било факти, често пъти граничещи с откровено безумие и представляващи фалшиви новини. Когато обаче същият този Пеевски иска максимална прозрачност на медийната среда в България, за да се знае коя медия какво финансиране получава и съответно чии интереси защитава, пак излиза виновен. 

От какво са недоволни рекетьорските сайтове като „Биволъ“ или пък уж „независимите“ издания от рода на „Тоест“ и „Терминал 3“, които се списват именно от приближени на Прокопиев и Сорос журналисти, не е трудно човек да се досети. Защото не върви, докато плюеш по „лошия“ Пеевски, чиито вестници се издържат на пазарен принцип, и тръбиш, че не си свързан с никой, тихомълком да взимаш под масата пари от чужди фондации, от подсъдими лица, или от такива, водещи война с държавните институции. За да манипулираш нагло и безпардонно в техен интерес. Не върви и да заблуждаваш читателите, че си последна инстанция на морала и истината, защото нямало никой над теб, който да те контролира, освен собствената ти съвест, а същевременно да си на ръчно управление я от Цветан Василев, я от някой друг имащ проблеми със закона „бизнесмен“. 

Така че колкото и обвинения да отправят медиите-бухалки и да се изкарват „жертви“ на този закон, толкова повече лъсва истината за същността им. Защото съвсем скоро ще се спукат мантрите им за това кой кой е в медиите, кой е журналист и кой – изпълнител на чужди поръчки.