Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон. Това показва проучване на агенция „Алфа Рисърч”.

Според авторите му кабинетът губи инерцията, натрупана по време на европредседателството, а общественото мнение става по-критично заради боричканията между Патриотите и поредицата проблеми от лятото – чумата по животните, срива на Търговския регистър, трагедията край Своге.

Две трети от запитаните са на мнение, че противоречията в управляващата коалиция се изострят. „Освен преките негативи, които всеки конфликт носи, тези публични взаимоотношения залагат и по-дългосрочни капани. Те атакуват „отвътре“ основното послание  на ГЕРБ, за стабилността. Някак неубедително е нестабилна коалиция да произвежда стабилност в обществото”, отбелязват от „Алфа Рисърч”.

Растат негативните оценки както за правителството, така и за премиера Бойко Борисов. Впечатляващ ръст в рейтинга отчита спортният министър Красен Кралев, който се оказва най-успешен в правителството според анкетираните. Според „Алфа Рисърч” това се дължи на домакинството на три световни първенства.

ГЕРБ се свива, БСП не расте
В резултат от ръста на критичните настроения сред избирателите, партиите от управляващата коалиция и техните лидери губят доверие, което обаче не се трансформира към опозиционните формации и лидери, посочват от социологическата агенция.

ГЕРБ намалява с 2,3% електоралната си подкрепа в сравнение с юни и се установява на 22.2%, като в края на септември ги делят само 2,5% от БСП. Левицата на свой ред остава на практически същите си позиции от юни (19,7%), без да привлича нови избиратели.

„Ключовият проблем пред Корнелия Нинова е, че не успява да легитимира партията като алтернатива на ГЕРБ и да предложи убедителни за българските граждани визия и модел на управление. Поради това те не успяват  да надскочат електоралния си таван, на който стоят от дълго време насам”, пишат от „Алфа Рисърч”.

Частичната на електорална подкрепа за Патриотите, се затвърждава и през септември, като освен това БСП и ГЕРБ частично влизат в реториката им и така разколебават избирателите. С 4,7% вот от всички избиратели те биха  прескочили парламентарната бариера, но низходящият им тренд ги поставя в по-слаби позиции. 

Нов елемент в електоралната картина е ранната мобилизация сред избирателите на ДПС. Обикновено вотът за движението започва да нараства в проучванията около месец преди вота. Сега обаче, само за три месеца достига до 6,6% деклариран вот, „което може да се дължи както на специфична вътрешно-партийна мобилизация, така и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията”.

„Воля” и „Демократична България” остават под 4%, като към момента извънпарламентарната опозиция слабо привлича фрагментираните десни избиратели.

И все пак предпочитаме в ЕС
Всички български партии без ДПС се придвижват в посоката, изразявана от Виктор Орбан, посочват от „Алфа Рисърч”.

Политическото говорене и реалното отношение на обществото към европейската тема обаче се разминават: „54% смятат, че при по-голяма интеграция и силен ЕС ще има повече ползи за Европа и за страни като България, а според 44%  по-добър за България е вариантът по-малка интеграция и по-слаб ЕС”.