Премиерът Бойко Борисов отиде в Светия синод спешно, а към него се присъединиха и политици от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, за да успокояват духовете. Заедно натам поеха лидерът на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов, зам.-шефът на ПГ на ДПС и богослов по образование Йордан Цонев и замът на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

Преди да се присъединят към премиера Цветанов проведе кратка среща с лидера на движението Мустафа Карадайъ и направиха второ поред съвместно изявление.

Цветанов анонсира, че отиват заедно да поговорят и да разсеят притесненията, които възникват във вероизповеданията, свързани със закона. Ще чуем какви са евентуалните забележки и притеснения, обеща той. Според него няма да има проблеми след срещата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че Законът за вероизповеданията и промените в него са подписани от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС. Там няма притеснения, има чисто технически и редакционни моменти в някои  от разрешителните и уведомителните режими, залегнали в закона от гледна точка на контрола, обясни той. Критиките, които ги чуваме от Св. синод, ние внимателно ще ги изслушаме, те се отнасят повече за другия законопроект и ние ще им с основателните критики, които се отправят от вероизповеданията - и от Св. синод, и от Главното мюфтийство, и от другите вероизповедания, уточни Карадайъ, а той е внесен от Обединените патриоти.

Йордан Цонев пък подчерта, че за първи път от 30 години има консенсус между управляващата партия и опозицията по темата за финансирането на вероизповеданията.

"Материята е много деликатна, защото наред с финансирането, трябва да затворим и някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност. И трябва да намерим общия език, хем да намерим финансиране на основните вероизповедания, да не засегнем останалите и да стабилизираме нещата около националната сигурност", заяви Цонев.

Повод за спешната реакция от страна на политиците се оказа гневната декларация на Синода срещу новия проектозакон за вероизповеданията. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Св. синод, в която се възмутиха, че не е бил консултиран с тях.

Те недоволстват още, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените, и възразяват срещу намеса на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата.