„На Америка й омръзна от статуквото.” „Изборът на Тръмп бе своеобразен вот на протеста в Америка.” „Избраха по-малкото зло.” „Изборът на Тръмп е исторически, преломен момент.” Това са само част от коментарите, след като стана ясно кой ще е следващият президент на Америка.
Изборът на Тръмп – изненада или не, бе очакван, а други предрекоха, че няма как Америка да гласува друго, след два мандата управление на демократите. Световни наблюдатели твърдят и друго – милионерът печели симпатии с опорните точки в предизборната си платформа, които оспорват политиката на Обама.
 
Според неговите предизборни обещания той планира да извърши стремглава промяна през първите 100 дни на власт. Тръмп обеща по-специално, че ще има един много натоварен първи работен ден.
 
"Промяната ще започне още от първия ми ден на власт", каза той. 70-годишният милиардер, голям критикар на "една тотално фалшифицирана система", обеща да "върне величието на Америка" с две силни идеи - да съживи икономиката и да защити американците.
 
Той представи подробно тези две идеи на 22 октомври в Гетисбърг в щата Пенсилвания, историческо място през Гражданската война, където Ейбрахам Линкълн произнася прочуто слово през 1863 г.
 
Още от първия си ден Тръмп има намерение, както той обяви, да предоговори северноамериканското споразумение за свободна търговия и да оттегли САЩ от транстихоокеанското партньорство, пише АФП. Той ще вдигне също така ограниченията върху производството на изкопаеми фосилни горива, ще поднови работата по петролопровода Кийстоун Ек Ел, мащабен американско-канадски проект, на който президентът Барак Обама наложи вето през февруари 2015 г., и ще анулира милиардите долари плащания, предвидени за програмите на ООН за борба с климатичните промени.
 
Републиканецът милиардер се зарече също да започне да "експулсира 2 милиона имигранти, извършили престъпления, и да анулира визите за страните, които не искат да си ги вземат обратно." Той "ще преустанови временно имиграцията от региони, податливи на тероризъм", и ще въведе "извънредни проверки по границите".
 
Доналд Тръмп обеща също така да се захване с корупцията във Вашингтон, като ограничи мандатите на конгресмените, замрази назначаването на федерални чиновници и наложи петгодишна забрана за персонала на Белия дом и на Конгреса да стават лобисти. Той има намерение също така да анулира всички президентски укази, подписани от Барак Обама, които според него са противоконституционни.
 
Въпреки напрежението между него и неговата партия, която запази мнозинство в Камарата на представителите и Сената, Тръмп обещава да работи с Конгреса, за да внесе и да прокара приемането на икономически план, създаващ 25 милиона работни места за 10 години чрез значително намаляване на данъците на средната класа и на компаниите.
 
Целта на плана му е икономически растеж от 4 процента на година. Стената по границата с Мексико ще бъде финансирана, според Тръмп, изцяло от тази страна. Ще бъде въведена минимална присъда от 2 години във федерален затвор за всички експулсирани незаконни имигранти, които се върнат отново в САЩ. Тръмп ще работи и за възможно най-бързото премахване на закона за здравното осигуряване, известен като Обамакеър. Големият проект на президента Обама за медицинска осигуровка за всички породи множество критики, защото е придружаван от увеличаване на вноските по застраховките за семействата от средната класа. Тръмп предвижда и 1 трилиона долара инвестиции в инфраструктурата на страната за 10 години, благодарение на публично-частни партньорства и частни инвестиции, насърчавани от приспадането на облагаемата основа.
 
Но в речта си в Гетисбърг Тръмп се спря до границите на САЩ. Той не даде никакви подробности за външната политика, която смята да води през първите 100 дни. Как ще финансира програмата си? Какво ще успее да постигне? Много експерти изразяват резерви, още повече че Доналд Тръмп често променяше изказванията си.
 
Експулсирането на 11-те милиона незаконни имигранти или прекратяването на програмата за прием на сирийски бежанци, които той обяви за една от задачите си за първите 100 дни в Белия дом, не бяха споменати в речта му в Гетисбърг.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ОСПОРВАНИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В САЩ