Това, което се случва на границата между Турция и Гърция, е организиран трафик на хора. Европа стана заложник на Ердоган, защото не намери политически консенсус вътре в себе си.


Това сподели в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия анализаторът от Евро-атлантическия център за сигурност Кристиян Шкварек.

,,Европа разполага с достатъчно ресурси да се справи с Ердоган, но просто липсата на консенсус възпрепятства това. Иначе позицията на България е доста добра. Ние сме вложили нашите ресурси в опазването на границата ни.

Мигрантите умишлено избягват да идват към нашата граница, защото знаят, че тук ги бият и изхвърлят веднага, знаят, че тук е страшно и затова ни заобикалят.

Звучи грубо, но в крайна сметка така трябва да бъде охранявана една национална граница и именно поради това в момента го няма този мигрантски натиск при нас, който имахме само преди няколко години'', коментира анализаторът и допълни, че България не трябва да бъде медиатор между ЕС и Турция.

,,В случая не става въпрос за конфликт, а за изнудване и последствията са върху нас. В момента Европа има два избора – или да даде на Ердоган това, което иска, или да намери консенсуса вътре в себе си'', подчерта Шкварек.

В заключение той посочи, че Европа трябва да стои максимално далеч от конфликта в Сирия, щом и ''световният полицай'' в лицето на САЩ се оттегли от региона.