Основният театър на бойните действия в Украйна в момента е в Донбас, там са фокусирани усилията. Севернодонецк и Лисичанск като че ли се оказват последните гнезда на съпротива в Луганска област. След това усилията на руската армия ще бъдат насочени към Донецка област, за да се отчете като успех овладяването на двете области, каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Ако се вгледаме в преговорите, ще видим, че в началото започна да се говори за неутралитет на Украйна. Дори и при тогавашните резултати, територията на Донецк и Луганск беше "изнесена пред скоби".

Преговорите навлязоха в застой, когато се разкриха зверствата в Буча. Има някаква надежда в опитите за посредничество от страна на Турция, опитите за създаване на някакъв коридор за износ на украинското зърно от блокираните пристанища, но засега това са доста крехки надежди, заяви Найденов.

В момента и двете страни разчитат на резултатите от бойните действия, които след това да бъдат използвани като актив в преговорите. За съжаление, и усилията на международната общност не са насочени към преговори, а към подкрепа на Украйна, към доставка на тежки оръжия. Това помага на Украйна да компенсира загубите, но не и да предприеме мащабна контраофанзива, посочи бившият военен министър.

По думите му има основания да се опасяваме от преливането на конфликта извън територията на Украйна. Видяхме изострянето на напрежението в Приднестровието, което породи опасения от преливане на конфликта в Молдова. Това би представлявало стъпка към един по-сериозен сблъсък между Русия и други страни, отбеляза Ангел Найденов.

Най-вероятната прогноза е за продължителна, позиционна война, в която Украйна и Русия ще използват евентуална пауза в бойните действия за прегрупиране на сили и бойна техника. В такъв случай времето ще работи в полза на Украйна, каза още той.

Бившият министър на отбраната коментира и вчерашното видеообръщение на вицепремиера Калина Константинова, в което тя "размаха пръст" на украинските бежанци и което предизвика множество реакции в социалните мрежи.

Намирам изявлението и като тон, и като съдържание за изключително нелепо. Според мен това беше един опит чрез острия тон да се компенсират административния хаос и организационните неуредици, които са видими, заяви Найденов.