За тези две години Румен Радев се опитва да се еманципира от БСП и да звучи като самостоятелна политическа институция. В крайна сметка обаче две години имаме опозиционен президент, който е контрапункт на предишния. Опозицията, която Радев демонстрира, е в услуга на БСП, така че той ни най-малко не е отделен от БСП, а точно обратното. Това коментира в сутрешния блок на БНТ политическият психолог Антоанета Христова по повод първите две години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

,,От гледна точна на функциите му той е ограничен, поради което няма как да изрази мнението на всички граждани. Но е факт, че държавният глава има проблем с управляващите и може би в тази насока трябва да се работи, да се опита да се сближи с тях до някаква степен'', посочи Христова.
,,Радев тегли енергия от това, че е опозиция на управляващите и я предава на БСП. Придавайки обаче тази енергия, той ще остане един рамкиран президент'', добави още тя.

По думите ѝ вероятността президентът да учреди своя собствена партия засега е повече в рамките на желанията и идеите, отколкото на реалностите.
,,Много хора се заблуждават от ролята на президента. Очакват той да обхваща всички мнения, а това е невъзможно. Той ще бъде говорител за част от обществото. Дали е успешен, ще видим след завършването на мандата. Тогава може да го сравним и с предишните президенти'', включи се по темата социологът Юрий Асланов, допълвайки още, че подкрепата, която получава, далеч надхвърля подкрепата, която има БСП в момента.

,,Когато бе избран за президент, Румен Радев не притежаваше богат политически опит. От друга страна, беше избран именно защото не произхождаше от партийните среди. За него гласуваха хора, които по принцип не биха гласували за кандидат на БСП. Той беше избран на основата на една вълна, която беше протестна срещу статуквото, вследствие на което той се позиционира като критик на властта'', коментира Асланов.

,,Петър Стоянов стана президент заради кризата, която се разрази. Тогава той беше припознат от хората като президент и запази високо доверие дори към края на мандата си. Ще разберем дали Радев е добър президент, когато е изправен пред подобно изпитание, тогава той ще трябва да посочи пътя на нацията и тогава ще разберем дали може да се наложи като национален говорител'', заяви социологът.

,,Смятам, че Радев ще има амбицията за втори мандат, но е нелогично да се опита да направи политически проект в рамките още на първия си мандат. Може да бъде изкушен от такава идея по време на втория'', прогнозира Юрий Асланов.