Изявленията на Русия, че е готова да обсъди с Турция доставката на най-новите изтребители Су-35 и Су-57, биха могли да доведат до още по-голямо нарастване на напрежението между Вашингтон и Анкара, пише Arab News.

Въпреки това, според някои анализатори, въпреки че Турция е малко вероятно да купи тези машини поради ниската скорост на доставките, подобна реторика може да окаже допълнителен натиск върху Запада.

Декларацията на Русия, че е готова да преговаря с Турция за доставката на изтребители Су-35 и Су-57, ако е необходимо, може да доведе до по-нататъшно нарастване на напрежението между Вашингтон и Анкара, пише Arab News.

Турция нае базирана във Вашингтон адвокатска кантора миналия месец, за да лобира за връщане към американската програма за развитие на изтребителите F-35. Членството на Анкара в тази програма е спряно, след като тя закупи руски ракетни системи. По-конкретно Вашингтон заяви, че доставените на Турция С-400 са несъвместими със системите на НАТО и биха застрашили тайната на данните на F-35.

Освен това поръчката на Турция за сто F-35 също беше отменена, което накара Анкара както да търси алтернативи в други страни, така и да положи усилия за разработване на собствен самолет.

„По отношение на потенциалните планове за Анкара да закупи руски изтребители Су-35 и Су-57, заслужава да се отбележи, че турската страна е напълно информирана за техническите им спецификации. Ако има предложение от Турция за тези самолети, тогава сме готови за преговори по този въпрос “, заяви Валерия Решетникова, прессекретар на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (FSMTC) на Русия.

„Турската страна отдавна възнамерява да реализира проекта за създаване на собствен боен изтлебител от пето поколение TF-X. По-рано Русия заяви, че е готова да разгледа възможността за сътрудничество в рамките на тази програма. Все още обаче не сме получили съответстващото предложение от Анкара “, добави тя.

Според анализаторите, призивът на Русия за преразглеждане на предишното решение на Анкара относно Су-57 е необходим, за да се забие още по-дълбок клин между Турция и Вашингтон, както и да се предотврати „презареждането“ в отношенията между двете сили.

Експертът по турско-руските отношения Айдин Сезер смята, че призивът за преговори за закупуване на руски самолети е тактическа стъпка, целяща да запази военното сътрудничество между Москва и Анкара в дневния ред на Запада.

"Кремъл е съвсем наясно, че Турция няма да купи руски самолет", каза Сезер. - Дори да реши да го купи, тя ще ги получи най-рано след 10 години. Русия искаше да напомни на Турция, че има неизпълнени задължения, като паралелно от самото начало се опитва да скъса връзките между Турция и администрацията на Байдън. "

Русия, както припомня Arab News, предлага на някои от стратегическите си партньори експортна версия на изтребителя Су-57, който принадлежи към новото поколение руски многоцелеви, стелт боен самолет.

Турция се заинтересува от руските самолети, след като беше изключена от американската програма за изтребители през 2019 г. По същото време през същата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган, заедно с руския си колега Владимир Путин, разглеждаха Су-57 по време на авиационното изложение в Москва.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк наскоро заяви, че Анкара няма да се поколебае да обсъди с Русия покупката на Су-35 и Су-57.

„Ние сме против „самолетите на държава А“, ние сме против „самолетите на държава Б“. Ако Русия разполага със самолет, който отговаря на настоящите ни потребности и който е лесен за интегриране в нашите системи, както и експлоатация в бъдеще, тогава, разбира се, можем да закупим този самолет от Русия или от друга европейска държава “, каза той.

„Това е реториката, към която турските служители се придържаха в края на 2016 г. и в началото на 2017 г., когато въпросът за закупуването на С-400 започна да се появява на дневен ред“, припомни експертът по отбраната Каглар Курч.

„Въпреки че Варанк официално не взема решения за обществени поръчки, бих казал, че Турция отново се опитва да изиграе руската карта срещу САЩ, докато Москва може да се опита да сключи друга сделка за продажба“, добави той.

Междувременно, според Кърч, за разлика от администрацията на Тръмп, този път позицията на САЩ е кристално ясна. „Няма смесени сигнали като по време на администрацията на Тръмп.

Освен това администрацията на Байдън вече ясно заяви, че турско-американските отношения ще се водят по-прагматично, което означава, че САЩ няма да се поколебаят да увеличат натиска, ако Турция поддържа военно-промишлено сътрудничество в значителен мащаб с Русия", обясни Курч.

И все пак Сезер отбеляза, че последните ходове на Турция разтревожиха руските политици.

„Анкара обеща да закупи втора партида на С-400 миналата година, обаче вече два месеца Анкара не предприема никакви опити да води диалог по въпроса, все едно изведнъж е забравила за своите предишни ангажименти“, обобщи той.