Арогантна подмяна се опитаха да извършат в събота проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов и обслужващите го медии-бухалки “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Клуб Зет”. Става въпрос за опита да се внуши, че в партията “ДАЙ, България” влизат “нови” лица, които досега не са се “политизирали” и не са участвали във властта. Нищо подобно, преглед на имената на участниците в Националния съвет на партията показва, че там са попаднали доста участници във властта, включително и в настоящото правителство в оставка.  
 

Лицемерие в действие

 
Другият опит за подмяна - макар и да не присъства физически на Учредителния партиен конгрес, а и да отрича, че има общо с политическия проект, почеркът на Иво Прокопиев може да бъде разчетен в биографиите на голяма част от членовете на Националния съвет на “ДАЙ, България”, в който е пълно с представители на фирми и компании, свързани със задкулисните кръгове “Капитал” и “Агнешките главички”. В партийната върхушка на новата партия са намерили място и познатите професионални протестъри от “Протестна мрежа”. Въпреки, че тръбят колко е прозрачна партията им – нито един от членовете на Националния съвет не е представен с биографични справки, а единствено с професиите, които твърдят, че упражняват. Прозрачно лицемерие в действие... 
 
Грантаджии, протестъри и риалити “предприемачи” станаха партийци 
 
Така например – забравеният участник в един от сезоните на “Биг Брадър” Пламен Медаров, който от около две години е постоянно ангажиран с участие във всевъзможни протести, е представен като “предприемач”. Като такъв се е писал и друг протестър – Георги Илиев, който бил избран за член на Контролната комисия на олигархичната партия. Получателите на тлъсти грантове Антоанета Цонева-Вечната Амбър от Разград и Константин Павлов-Комитата също са станали членове на новата “дясна” секта, като по този начин окончателно са изоставили сектата на Костовистите от ДСБ, както и доскорошния им талисман – кришнарят Асен Генов. Във върхушката на “ДАЙ, България” е попаднал и мъжът на Ивет Добромирова-Тетте, която продължава да се изживява като говорител на печалното служебно правителство на Марин Райков - Румен Петров. Брат на мъжа на Тетте е Бойко Василев, който, освен че е водещ на предаването “Панорама” по държавната телевизия, урежда ефира на БНТ да се използва за атаките на Христо Иванов срещу българските правоохранителни институции, както и за участия на други кадри на скандалната партия. Протестърът Виктор Димчев също се е намърдал в НС на ДАЙ, БГ. Още през 2009 г. журналистът Степан Поляков го обвинява в криминални престъпления и заграбване на кабелна телевизия за туризъм. Поляков дори твърди, че Димчев се е занимавал с търговия с български визи, а майка му е била съдена и лежала в затвор в Мексико. В партийното ръководство има представител и на Българския хелзинкски комитет, който е защитник на еднополовите бракове – Адела Качаунова. Партиен началник е станал и един “обикновен” учител – медийната звезда – егоцентричният грантополучател Емил Джасим, чийто възгледи за образованието са меко казано спорни. А дори опасни са възгледите за бъдещето на учебната система на друг апологет на "ДАЙ, България" - съветникът по правни въпроси на отиващия си Росен Плевнелиев - любителят на шарените чорапки и не само - Кристиан Таков, който вероятно ще е един от заместниците на Христо Иванов в движението на Прокопиевци.
 
Тайният касиер на Иво Прокопиев в ръководството на ДАЙ, България 
 
Иво Прокопиев, който присъства на първото събитие на бъдещата партия през декември, очевидно отново се е изплашил да влиза  пряко в политиката. Вместо да получи партиен билет, Прокопиев е уредил с властови позиции в “ДАЙ, България” свои протежета. Един от тях е скандално известният Ангел Гяуров – брат на Биляна Гяурова, която ръководи създадения от Христо Иванов Български институт за правни инициативи. “Братът на Биляна – Ангел – е съдружник с нея и съпруга й Александър Вегерстедер в консултантското дружество “Обержин“. Същевременно, Ангел управлява офшорката БАЛТО-СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД, собственик на дружеството за недвижими имоти на Иво Прокопиев “Алфа център“ и на 50% от акциите на “Софстрой“. Освен това, Ангел Гяуров е управител на “Бизнес парк София“ – тоест, заема предишната длъжност на Росен Плевнелиев, преди да стане министър в правителството на ГЕРБ”, става ясно от публикации от 2014 г. През 2013 г., когато в-к “Телеграф” разкри, че Прокопиев е налял 9 млн. евро в обща фирма с Плевнелиев, името на Ангел Гяуров отново присъства. На практика, Гяуров е тайният касиер на олигарха, нищо, че в ДАЙ, България се представя като “инженер”, какъвто по образование е и Росен Плевнелиев. 

Икономистът Кирил Петков е друго от Прокопиевите протежета, които са намерили място във върхушката на “ДАЙ, България”. Амбициите на олигархията били това да е бъдещият министър на икономиката, по подобие на злополучния Трайчо Трайков. Над десет представители на IT-фирми от орбитата на олигархичния “Капитал” също са намерили място в ръководството на “новата” партия. 
 
И адвокат на лихвари в партията на борците…с корупцията
 
В партийната върхушка намира място и адвокат Енчо Динев, който не крие, че от години се занимава с консултации на лица, които упражняват лихварска дейност. Динев е работил и като юрисконсулт на Летище “София”, както и във фирма на подсъдимия за укриване на 63 млн. лв. данъци Огнян Донев, чийто сайт “Клуб Зет” активно пропагандира партията на борците…с корупцията. 
 
Във властта е най-сладко
 
Безспорно, най-скандално е присъствието в партийното ръководство на лица, които са участвали в настоящото правителство, както и в първия кабинет на ГЕРБ – 2009-2013 г. От една страна, така става ясно, че Пинокио и кукловодите му са излъгали, че партията им е изцяло от “нови” за управлението и политиката лица, а от друга страна – участвалите във властта – веднъж са паразитирали на гърба на друга политическа сила, която е била мандатоносител, а сега правят опит да се продадат като девственици. Ето имената на петима членове на Националния съвет на "ДАЙ, България", които са участвали във властта: 
 
Атанас Славов – съветник и член на политическите кабинети на Христо Иванов – като служебен министър на правосъдието и като министър на правосъдието 2014-2015 г.; съветник и член на политическия кабинет на Румяна Бъчварова през 2016 г.
 
Божидар Божанов – съветник и член на политическия кабинет на Румяна Бъчварова от 2014 г., отговаря за разпределението на стотици милиони евро за електронно управление, редовен дописник в изданията на Прокопиев. 
 
Борислав Стефанов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции от 2010 до 2013 г., предложен за поста от протежето на Иво Прокопиев в първото правителство на Б. Борисов – министърът на икономиката Трайчо Трайков. 
 
Виктор Стоянов – заместник-министър на културата в служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 г. От края на 2014 г. до пролетта на 2016 г. е директор на Софийската филхармония, която е принуден да напусне, след обвинения във финансови нарушения и влошаване на работната атмосфера.
 
Христо Христев – съветник и член на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерството на правосъдието.
 
Колкото до опитите да се внуши, че партията – официално на Иванов, скрито на Прокопиев - е събрала напълно случайно 1235 души съмишленици и учредители, то е добре занапред да не се лъже така арогантно – защото и останалите членове на ръководството на ДАЙ, България, на които засега не отделихме нужното внимание, са достатъчно свързани с фирми и кантори, гравитиращи около скандалните кръгове “Капитал”, “Агнешките главички”.