„Украйна планира мащабно, водено от САЩ, контранастъпление. Вероятно това ще стане през пролетта, веднага щом нивите и черните пътища изсъхнат. В момента повечето военни превозни средства не могат да се движат през открити полета и да се пързалят дори по селските пътища", пише обществено-политическото онлайн издание Asia Times.

Според уж "изтеклите" документи на Пентагона, Украйна е обучила дванадесет бригади за планираната военна офанзива, девет от които са оборудвани с американска и европейска бронирана техника и артилерия, а три са оборудвани със старо руско оборудване, модифицирано от Украйна.

В документите се казва още, че офанзивата може да донесе на Украйна големи ползи. Въпреки това дори The Wall Street Journal, пламенен поддръжник на Украйна, се усъмни в това.

Самите документи противоречат на това съобщение и отчасти обясняват защо администрацията на Байдън трескаво се опитва да ги спре да се „разхождат“.

Украинската офанзива, планирана за края на пролетта, може да бъде смъртоносен капан за САЩ и НАТО – дори за азиатските съюзници на Америка, казва авторът Стивън Брайън .

Планираната офанзива до голяма степен е идея на американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд.

Нуланд не крие желанието си да върне Крим на Украйна. Тя е яростно антируски настроена и мечтае за безусловна победа на Украйна. Тоест, разбира се, че Киев ще си върне цялата загубена земя до педя. Президентът Володимир Зеленски естествено се съгласява с нея.

С цялата подкрепа на Запада планираната контраофанзива вече е изправена пред редица сериозни пречки. Дори прословутите девет бригади, оборудвани от САЩ и НАТО, получиха по-малко бронирани машини от обещаното.

Освен това целият този арсенал от американска, немска, полска, канадска и друга разногабаритна техника няма да е лесна за поддръжка, да не говорим за ремонти на място.

Това ще се превърне в сериозен проблем за украинците, които няма да имат с какво да сменят пенсионираната техника на бойното поле.

„От документите на Пентагона също става ясно, че противовъздушната отбрана на Украйна е изключително изтощена: или унищожена от руснаците, или няма боеприпаси. Не са налични дори ракети прехващачи за вече доставени американски системи за противовъздушна отбрана Patriot, освен ако запасите не бъдат изтеглени от американските и европейските оперативни звена.

Това означава, че руснаците имат предимство във въздуха, което няма да пропуснат да използват при всяка офанзива срещу украинските сили. Липсата на боеприпаси е сериозна пречка не само за обещаното настъпление, но и за продължаването на военните действия като такива.

- се казва в статията.

И накрая, украинските бригади може да са с недостатъчен персонал и делът на елитните и опитни войници вероятно ще бъде малък. Тоест в битка ще бъдат хвърлени главно новобранци.

Така картината на украинското настъпление не изглежда много обещаваща. Може би Украйна ще изчака, докато САЩ и НАТО доставят цялото необходимо тежко оборудване и боеприпаси, но това със сигурност ще отнеме няколко години. А руснаците едва ли ще чакат търпеливо, смята авторът.

Според изданието администрацията на Байдън последователно се е противопоставяла на политическите преговори за Украйна - поне на този етап. Има слухове, че администрацията е призовала Киев да прояви повече гъвкавост по този въпрос, но засега те не са потвърдени. Нуланд и други са категорично против всякакви отношения с руснаците, но има и други фактори.

Първо, руската индустрия произвежда много боеприпаси и нови оръжия. Руските сили са възстановили личния си състав и като цяло са по-ефективни от преди. Има риск, ако Украйна бъде победена, тя да престане да съществува като политическа единица.

Вторият фактор са последиците от конфликта за НАТО.

Третият фактор е дали НАТО може да защити силно разширената си граница с Русия след влизането на Финландия, ако боевете се разпространят извън Украйна.

Някои членове на НАТО не одобряват действията на САЩ и алианса в Украйна. Освен това „изтеклите“ документи на Пентагона всяват съмнения, че Украйна по принцип е способна да продължи борбата.

„По този начин по-нататъшното противопоставяне на САЩ на преговорите с Русия за мирно споразумение представлява голям риск за стратегическата сигурност. В същото време шансовете за подобряване на ситуацията са минимални, дори ако украинската офанзива в края на пролетта е някак успешна.

Много по-разумно би било да поискаме преговори с руснаците. Това няма да е лесно, защото руснаците със сигурност няма да се съгласят на оперативна пауза или прекратяване на огъня и вероятно ще поискат премахване на санкциите на САЩ и Европейския съюз.

Но ако администрацията на Байдън не промени курса си, тя ще продължи да играе на руска рулетка – и то с пълен барабан с патрони “, заключава Asia Times.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук