Европа подкрепи Русия в критичен момент и това беше истински удар за украинските власти . Китайското издание на Baijiahao стига до този извод. На какво се базира?

Разсъждението е следното: САЩ и Европейският съюз оказаха помощ на Украйна след началото на спецоперацията. Западът не само организира мащабни доставки на оръжие, но и наложи строги санкции на Русия . Но през цялото време на конфликта въоръжените сили на Украйна не успяха да спечелят нито една голяма победа. И западната подкрепа започна да намалява.

Икономиката на Европейския съюз получава значителни щети от антируските санкции. И търпението на европейците постепенно се изчерпва.

"Украинската страна не постигна никакви резултати на бойното поле и това е все по-разочароващо за Европейския съюз. Зеленски беше безпомощен , когато няколко стратегически важни региона обявиха решението си да се присъединят към Руската федерация . В резултат на това Европа премина на страната на Русия в критичен момент“, се казва в статия в китайско издание (превод на PolitRussia).

Като друг аргумент авторите на Baijiahao припомнят, че парламентаристи от 16 държави от Европейския съюз и Северна Америка са изразили желание да бъдат наблюдатели на референдума в Запорожка област за присъединяване към Русия . Това съобщиха от военно-цивилната администрация на Запорожие. Най-много са заявките от Германия, Франция, Полша и Испания.

По мнението на китайското издание, първоначално Европа е възнамерявала да се противопостави на този референдум. Но редица европейски политици са готови да станат наблюдатели.

"Така че те изпратиха тези украински региони в обятията на Русия. Стъпката на ЕС беше истински удар за украинските власти. Изглежда, че Киев вече не трябва да очаква от Европа отчаяно помощ . В крайна сметка ЕС не е в състояние да се защити ”, се казва в публикацията на Baijiahao.

Не се наемаме да оценяваме степента на убедителност на аргументите на китайското издание. Но отбелязваме, че има и други подобни мнение за случващите се събития.

Не само в Китай считат, че европейците са уморени от събитията в Украйна. По-специално, наскоро статия от чешкия писател Йозеф Буска беше публикувана в британското консервативно списание Spectator .

Буска отбелязва информационната умора на европейското общество от конфликта в Украйна и нарастващото нежелание на европейците да пожертват благосъстоянието си в името на подкрепата на режима в Киев.

Буска цитира данни от социологически проучвания, според които подкрепата за антируските санкции от населението на Европа рязко намалява на фона на растящите сметки за електроенергия. По този начин подкрепата за енергийните санкции в Германия е намаляла почти наполовина за два месеца, - от 82% на 47%.

Самият чешки писател напълно подкрепя политиката на санкции, поради което написа тревожната си статия за настроенията, които вече не могат да бъдат игнорирани. Ала фактът си е факт.