Тази година светът беше буре с барут. Хората започнаха да се страхуват да пътуват заради атентатите, които се случваха почти ежедневно. Това предаде Нова тв.
Близо 7500 са жертвите на терористични атаки в целия свят, а до днес тези атаки са 1100. Но ако в Близкия Изток терорът е всекидневие, то за Европа все още е нещо ново. Профилът на терориста на Стария континент доста се измени за последната година. Много често говорим за вълци-единаци – нещо, което предвидихме още при атентата в Ница през 2016-а. Тези хора се саморадикализират с помощта на пропагандата на ИДИЛ.

В 90% от случаите тези терористи са граждани на държавата, която атакуват. Трето, четвърто поколение имигранти, но все така граждани на същата държава, в която убиват. През тази година терористите се промениха - ако преди бяха готови да умрат в името на джихада, то сега повечето от тях искат да останат живи. И бягат след атаката. Нещо, което не е характерно за войниците на ИДИЛ, нищо че след това са припознати от групировката. Новото оръжие на терористите - това са автомобилите. Точно както зоват в пропагандата си от ИДИЛ.

Какво ни отнеха терористите през 2017-а?

Преди 12 месеца изпратихме една белязана от терора година с надежда, че 2017 г. ще е по-добра. Минути, след като си пожелахме „Честита нова 2017-а и нека да е мирна”, надеждите на света за следващите 12 месеца умряха.

Турция посрещна първите минути на новата година в кръв. В новогодишната нощ в нощен клуб край Босфора живота си загубиха 39 души, а близо 70 бяха ранени. Сред тях и една българка. Повалени от куршумите на един последовател на ИДИЛ.

Четири месеца по-късно терорът се завърна и в Русия. Бомба в метрото в Санкт Петербург уби 15 души и рани три пъти повече. Три седмици по-късно причината стана ясна – руската намеса в Сирия. Въпреки че заплахите идваха от ИДИЛ, това кърваво нападение си приписа групировка, свързана с иначе позатихналата Ал Кайда.

Не затихна и терорът във Великобритания. Островът беше най-атакуван през годината. Пет пъти мишена на вълци-единаци, но и на организирани групи. Най-силно заболя в Манчестър, защото ударът беше срещу деца. Оливия загина заедно с още 21 души. Загинаха на концерт на любимата си изпълнителка Ариана Гранде. На кървавия концерт бяха 20 000. Седмица по-късно 50 000 се събраха отново в Манчестър, отново на концерт, за да кажат „не” на страха. Но страхът се връщаше с всяка следваща атака. Великобритания даде още 11 жертви при две нападения край Темза.

Неочаквано жертва на терора стана и най-слънчевото място на Стария континент – Барселона. В навечерието на референдума за независимост на Каталуния 13 души загинаха под гумите на бус-убиец. Ранени бяха 130. Ударът беше за цяла Европа, загиналите и ранените – от 34 държави, а техните палачи бяха и техни съграждани.

Терористите прегазиха и Стокхолм, опитаха във Франция, разплакаха сърцето на Съединените щати. 80 умряха в Кабул, светът се шокира от дързостта в Йемен и жестокостта в Буркина Фасо. 235 умряха в Египет - в един миг.

През последните 12 месеца терористите отнеха живота на 15-годишната Оливия, 8-годишната Софи,  7-годишния Джулиан. Загинаха десетки деца и стотици възрастни. Близо до нас и малко по-далеч. В името на една война, която не е наша.

Коментар на бившия дипломат в Америка Елена Поптодорова и анализатора на „Блумбърг” Кузман Илиев гледайте във видеото.