От всички кризи има изход. Това каза за Bulgaria ON AIR политологът проф. Румяна Коларова и допълни: "Много силно щеше да е президентът да покани журналистите на срещата с полицаите".


Припомняме, че вчера Радев се обърна към службите с множество въпроси за протестите.

"Конституциите не се правят от един човек, от една институция. Трябва да има различни варианти на един и същи текст. Може да се направят конституционни промени, но да се пише нова Конституция е безумие", обясни тя.

"Радев влезе като говорител на улицата, но не му е работа да казва какъв кабинет ще прави парламентарното мнозинство. Той влиза в парламента като ментор, казва какво трябва да направят, но....няма такова нещо. Те са избрани също като него, имат същата легитимност. Гласът на парламента е най-силният глас и се обедини да подкрепи най-силното решение - то е най-силното", посочи Румяна Коларова. 

Журналистът Михаил Кръстев от своя страна заяви: "Да, Румен Радев направи грешен ход от началото на протестите, а досега той извличаше само полза. Прояви желание да бъде арбитър, но няма такъв капацитет. Началниците на службите за сигурност в крайна сметка му се накараха на него".

По думите му виждаме защо политическите играчи отказват да влязат в дебат помежду си - нямали такъв капацитет.

"Президентът се държи повече като политически лидер, отколкото като държавен глава", подчерта събеседникът.

Според него липсата на желание за комуникация е проблем.

"Когато говорим за изготвяне на основен закон, не може да се действа безотговорно. Опозицията трябва да изиска какво налага подобен тип промени. В тази обстановка трудно може да се стигне до консенсус", подчерта Кръстев.