„За нас е важен екипажът, а не собствеността на кораба. Трябва да се борим за освобождаването на хората. Не вярвам капитанът да тръгне и да остави екипажа си на кораба. Ще има разговори за целия екипаж“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ вицеадмиралът от запаса и бивш командир на Военноморските сили Пламен Манушев във връзка с отвлечения кораб с българи на борда в Червено море от хутите.

„Не беше правилно МВР да дава информация за отвлечените българи в Червено море, а Външно министерство. МВнР от 2021 година няма посолство в Йемен, така че до тях може да не е стигнала тази информация“, посочи той.

„Всички, които имат касателство към този проблем, трябва да бъдат събрани в една група. В този ред не само МВнР, но и фирмата, която набира екипажите, специалните служби, за да се установят контакти с похитителите. В тези случаи трябва да има кризисен щаб“, подчерта Манушев.

„Попадна ми информация, че председателят на асоциацията на училите във висшите учебни заведения в България - йеменци Мохамед ал Рейми, е в Плевен и уговаря студените да учат медицина и също такава казва, че щял да ходи в Технически университет в Габрово където да уговаря студенти да учат за инженери.

Този човек живее в Сана има две клиники. Явно е и уважаван човек от хутите, тъй като те управляват там. Аз смятам, че той е добра възможност нашите служби или Външно министерство да осъществят контакт с него, за да може той да се свърже с хутите и да разбере какви са им намеренията“, каза вицеадмиралът от запаса.

„Хутите не са пирати. Различават се от сомалийците. Те отиват на кораб, който са го следили“, каза той. По думите му заснемането на превземането на кораба било необичайно действие за пирати.

Според него групировката ще постави политически условия. „Ще разберем съвсем скоро какви ще са те“, добави той.

Бившият командир на ВМС посочи, че оттук нататък подобни кораби ще се налага да се охраняват от конвои. По думите му охранителна фирма не би успяла да спре вертолет с ракети, какъвто се видя в записа, пуснат от хутите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук