След 1 юли няма да има добавка за Covid, а новата корекция на пенсиите ще съхрани, а в някои случаи вероятно ще увеличи този размер. Така че тази стъпка изпълнява целта и хората няма да получат по-малко. Това каза пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. 

В понеделник от парламентарната група на "Продължаваме промяната" обявиха пакет от 14 мерки, една от които е увеличение на пенсиите с "над 20%" от 1 юли.

По думите му, когато се каже "средно увеличение", всеки иска да го види това увеличение в собствената си пенсия: "Тук сме изправени пред риск да не бъде добре обяснено и хората да останат с впечатлението, че едно се казва, а друго става накрая".

Нейков подчерта, че в начина, по който е обявена тази мярка, свързана с увеличаване на пенсиите, въпросите са много повече, отколкото са отговорите:

"Не е ясно какво става с тавана на пенсиите. Има някаква грешка при това, което е посочено, че ще се вдигне на 3400 лв. Това по-скоро е максималният осигурителен доход.

Нещо не е в ред с тази информация. Не е в ред обаче и комуникацията в самата управляваща коалиция. В един момент започна едно "надхващане на тоягата" кой точно е автор на някоя идея. Време е да се научат пред обществото да излизат с единна позиция".

Според Иван Нейков през последните години сме изправени пред истински феномен по отношение на размера на пенсиите:

"Само през последните 6 месеца имаме няколко увеличения на пенсиите. ... Боя се, че ще създадем настройки у хората, че оттук нататък все ще е така и всяка година по два пъти ще коригираме нещата. Това не е нормално, не е стандартна корекция на пенсиите. Изправени сме пред кризисни ситуации и заради тях има такива действия. Това трябва да се обяснява на хората, за да няма после въпроси защо не се случва пак".