Разлика от цели 17 лева при минималната пенсия се получава между двете най-обсъждани формули за увеличение на доходите, които все още се обсъждат от управляващата коалиция, съобщава "Марица".

Първият вариант предвижда 10% скок от 1 юли и запазване на ковид добавката от 60 лева за всички, която вече ще се води инфлационна. Вторият вариант е вдигане на пенсиите с 21,6% за всички, но и край на бонуса, въведен заради пандемията.  

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обеща още в началото на седмицата да обяви окончателното решение, но това не се случи в понеделник. Според предварителната информация засега надделява вариантът с над една пета увеличение на пенсиите от началото на юли.

Това обаче няма да зарадва по-голямата част от възрастните българи, които взимат и по-малко пари за старини. По актуални данни на НСИ малко над 2 млн. българи са пенсионираните лица в страната, като близо половината от тях получават минималния размер от 370 лева.

За тях е по-изгоден другият вариант, който предвижда 10% скок плюс добавката от 60 лева. Изчисленията показват, че това важи за всички пенсионери, които в момента получават под 520 лева на месец. 

Припомняме, че от миналия януари до момента минималната пенсия се увеличи два пъти. В началото на 2021 година тя скочи от 250 на 300 лева. Преди Коледа пък беше и второто увеличение, което фиксира минималния размер до 370 лева. 

Така в рамките на 12 месеца увеличението беше с цели 120 лева. В зависимост от крайното решение на кабинета, при ново 21,6% увеличение размерът ще скочи с близо 200 лева за година, докато при варианта "10% + 60 лева" това ще значи  220 лева скок на минималната пенсия в рамките на 18 месеца.

При минималната пенсия от 370 лева (която е най-масовата в страната) вариантът с увеличение от 21,6% ще добави към доходите на най-уязвимите възрастни точно 79,92 лева, като ще направи минималния размер 449,92 лева, докато при втория вариант "60 лв. + 10%" това ще даде цели 97 лева повече към най-ниската пенсия и съответно минималният размер ще стигне 467 лева. 

При тези, които вземат пенсия от 520 лева, практически няма да има значение кой от двата варианта ще остане окончателният. Ако увеличението е твърдо 21,6 на сто, то пенсионерите ще добав​ят по 112,32 лева към месечния си доход.

Ако все пак "60 лв. + 10%" стане факт, доходът на получаващите 520 лева на месец ще се вдигне точно със 112 лева.  За възрастните, които получават в момента над 520 лева, по-големият скок, но без добавка, ще се окаже по-изгоден. Според данните на НСИ обаче едва 30% от пенсионерите вземат подобна или по-висока пенсия. 

Двойно увеличение ще има на тавана на пенсиите. Сега той е 1500 лв., но правителството има намерение да го вдигне до максималния осигурителен доход от 3400 лв. Така малко под 1000 души ще останат ограничени от него, обясни социалният министър Георги Гьоков. 

Според информацията вариантът "10% + 60 лева" среща най-голяма подкрепа и сред четирите управляващи партии, докато МФ предпочита варианта с 21,6% увеличение и отпадане на фиксираната добавка. Изчисленията показват, че продължаването на добавката от 60 лв. ще струва още около 720 млн. лв. до края на годината. Още толкова излиза и увеличението на пенсиите с 10% с актуализацията от 1 юли. 

Всичко това значи, че разходите за пенсии ще скочат с най-малко около 2,8 млрд. лева на година след преизчисляването им, показват сметките на "Марица". Социалният министър Гьоков настоява пенсиите да се вдигнат още веднъж от 1 октомври. Това да бъде чрез преизчисление с актуален осигурителен доход, за да се затвори ножицата между старите и новите пенсии.

Само чрез различните надбавки към пенсиите пък за период от 18 месеца (от началото на миналата година до юли на 2021 година) всеки пенсионер е получил по 1290 лева допълнително, показват разчетите на социалното министерство.