Всеки ден е предпоследен. Чувам най-различни неща. Какво да коментираме? 25 стотинки на литър гориво, които вчера Кънев каза, че са 50 и няма да бъдат само на месец, а ще бъдат при всяко зареждане. Всеки ден е предпоследен, но въпреки това ще кажа няколко думи. Единствената смислена мярка е вдигането на тавана за регистрация по ДДС. Това няма отношение обаче към 2022. Защото ще стане от 2023 година . Тази мярка е закъсняла. 

Това каза икономистът Мика Зайкова в ефира на БНТ, коментирайки антиинфлационния пакет от мерки, който се очаква да бъде обявен от правителството. 

Вчера премиерът обеща на работодателите, че видите ли ще вдигнат от 75 на 85% субсидията образно казано за тока, но за  газа нищо не каза. Тази мярка за стотинките, които ще сваляме от това, за мене е неизпълнима, тя не може да бъде осъществен контрол. Може да се получат големи поразии, каза още Зайкова. 

Част от мерките би трябвало да борят инфлацията, но част от мерките не борят инфлацията, а компенсират доходите. Някоя мярка дали ще намали инфлацията. Не няма да намали. Защото така е добре политически да си говори. Ако се намали ДДС върху топло- и електроенергията, ще означава облекчение.

Мерките, свързани с доходите, по-скоро компенсират. Големите амбиции бяха зимата, че за последен път ще говорим за максимален осигурителен праг с някакви просто политически аргументи, а ще има формула, механизъм. Ми да ги покажат, да видим, че са работили през последните четири месеца. Да има предвидимост, заяви на свой ред икономистът Лъчезар Богданов.  

ДДС ще се отрази ли на цената или няма да отиде в търговците, попита го Зайкова. 

Говоря само за регулираните цени, като цената на тока, отвърна ѝ Богданов. 

"За бизнеса е много важно, позволих си да направя нетна сметка, и април и май, реалната цена след компенсациите ще е сравнима с миналия август. Така, че тази компенсация е много голяма в България и помага на бизнеса да си държи разходите ниски.

Бюджетът има възможност да даде повече разходи, тъй като приходите вървят добре. До април вече имаме над 13% ръст на приходите. Финансовото министерство може да насочи известни ресурси към компенсации, каза още Богданов 

Инфлационните пари не носят ръст на БВП. Ако наистина това се случи, защото се говореше, че 4 милиарда вече са дали на бизнеса, да ще има облекчение за бизнеса и то сериозно. Но нали говориха за 2 милиарда, а днес говорят за милиард милиард и половина, каза на свой ред Зайкова. 

Богданов при това шокира, че България не се намира в състояние на икономическа криза. 

"Не сме в икономическа криза. Март месец индустриалното производство е на рекордни стойности изобщо историята. Износът е 40% нагоре при 20% ръста на цените. Не сме в криза, ние сме в инфлация и война, и разкъсв3не на отношения, но не сме във всеобща рецесия", каза Богданов. 

"Това, че правителството не може да си управлява капиталовите разходи е проблем. Проблем е и забавянето на Плана за възстановяване, ще видим сега дали ще се забави и неговото реализиране", добави Богданов. 

Едва ли парите ще дойдат до края на тази година, не сме наясно и колко ефективно ще ги изхарчим, репликира го Зайкова. 

Трябва да се преизчислят пенсиите. Иначе ще има винаги една ножица между старите и новите пенсионери, каза още Закова.

"Липсват ми мерки за средносрочен и дългосрочен растеж. Планът за възстановяване, там трябва да се работи бързо и прозрачно. Второ, все пак си мисля, че може да се даде един хубав да данъчен стимул под формата на облекчения при осигуряването и нулев данък за реинвестиране. Също така трябва да се помогне на енергийно бедните", каза Богданов. 

Запитана, до кога ще растат цените на храните, Зайкова отговори следното: 

"Цените на производител са с 36% ръст. Всеки месец има ръст от 2,2%. Това означава, че инфлацията расте и не е вярно, че тя скоро ще замре както казва Асен Василев. Целият свят е така, само че ние имаме и инфлация във връзка с грешни решения на правителството". 

В рамките на 3-6 месеца всичко ще свърши, изрази мнение Богданов.