Предприятия ще затворят и спрат работа заради новата цена на газа за август, коментираха притеснени от бизнеса, пише в. “Труд”.

Комисията за водно и енергийно регулиране одобри цената на синьото гориво за август да е 287,89 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Така регулаторът официализира исканото от “Булгаргаз” увеличение в размер на 60 на сто.

“Слагаме бял чаршаф и вървим към гробищата”, коментира Константин Стаменов - председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Той обясни, че предприятията няма как да работят само, за да покрият разходите си за ток и газ и затова ще предпочетат да затворят.

Все едно цялата ви заплата да отива, за да напълните резервоара с гориво, така че да стигате до работното си място. В този случай, разбира се, ще напуснете, обясни Стаменов.

Цените на газа винаги се договарят от политиците, подчерта Стаменов и допълни, че през последните дни темата за синьото гориво е като футбола - всеки коментира и си мисли, че разбира. Но накрая бизнесът трябва да плати сметката.

Какво ще правят битовите потребители, попита риторично Стаменов и посочи, че цената на парното е смятана при 120 лева за мегаватчас, а не при непосилните близо 300 лева.

Продажбите на климатици са нараснали в пъти, разкриват търговци, тъй като повечето потребители вече планират да се откажат от отопление на газ и парно и планират да се отопляват на ток.